Kezdőlap Kiemelt KÖZLEKEDÉSI AKCIÓ AZ M5-ÖS AUTÓPÁLYÁN

KÖZLEKEDÉSI AKCIÓ AZ M5-ÖS AUTÓPÁLYÁN

Fókuszban az embercsempészek és a szabálytalanul közlekedők kiszűrése Bács-Kiskun megyében.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai fokozott ellenőrzést hajtottak végre az M5-ös autópálya Bács-Kiskun megyei szakaszán 2022. december 15-én délelőtt. A közlekedésbiztonság javítására irányuló rendőri fellépés elsősorban az embercsempészek elfogására, a sztráda leállósávjának szabálytalan használatának kiszűrésére, a nehéz tehergépjárművekkel történő szabálytalan előzések számának visszaszorítására, a követési távolság be nem tartásával szembeni fellépésre és a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére irányult.

Az akció során az egyenruhások 7 olyan sofőrrel szemben intézkedtek, akik szabálytalanul előztek nehéz tehergépjárművel. Velük szemben összesen 80.000 forint helyszíni bírságot szabtak ki.

Az ellenőrzés olyannyira eredményesnek bizonyult, hogy 10 óra 50 perckor – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján – egy 42 éves grúz férfit állítottak meg a rendőrök a sztrádán, Kiskunfélegyháza térségében. A jármű rakterében 30 határsértőt találtak az egyenruhások. A több mint két tucat, magát szír állampolgárnak valló férfi sem a személyazonosságát, sem a magyarországi tartózkodása jogszerűségét nem tudta hitelt érdemlően igazolni.

A grúz állampolgár a gyanú szerint – ellenszolgáltatás fejében – az illegális migránsoknak segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

A férfit előállították és őrizetbe vették, majd kihallgatását követően előterjesztést tettek a letartóztatásának indítványozására. A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Fotók: Zsaru Magazin