Kezdőlap Zenei élet Vadonatúj dallal jelentette be a Metallica következő lemezét: áprilisban jön a 72...

Vadonatúj dallal jelentette be a Metallica következő lemezét: áprilisban jön a 72 Seasons

„72 évszak. Életünk első 18 éve, ami meghatározza, milyen emberek leszünk. Ebben az időszakban még a szüleink próbálják megmondani, kik is vagyunk mi – később pedig kiderül, hogyan hatottak ránk azok a nézetek, amelyek belengték kamaszkorunk mindennapjait. Felnőtt életünk másról sem szól, csak arról, hogyan éljük újra ezeket a korai tapasztalatokat, vagy hogy hogyan reagálunk rájuk: hogy gyermekkorunk rabjai maradunk-e, vagy inkább megpróbálunk-e új életet kezdeni” – mondja James Hetfield új albumukról, amely a 72 Seasons („72 évszak”) címet viseli.

A Metallica tizenkettedik stúdióalbuma 2023. április 14-én érkezik majd és elég masszív anyag lesz: 77 perc hosszú, 12 dallal. Ezek közül egyet már meg is hallgathatunk; a Lux Æterna a lemez bejelentésével egyidőben jelent meg, és Tim Saccenti (KORN, Depeche Mode, Yeasayer) készített hozzá klipet. A Lux Æterna negyven évnyi Metallicát próbál meg három és fél percbe sűríteni – a rajongók eddigi reakciói alapján sikerrel.

A 72 Seasons a Metallica első lemeze a 2016-os Hardwired… To Self-Destruct óta. A produceri székben James Hetfield és Lars Ulrich ült Greg Fidelman mellett, akivel előző albumukon is együtt dolgoztak. (Fidelman egyébként volt már a Slipknot, az Apocalyptica, a Slayer, a Red Hot Chili Peppers, sőt, Adele társa is a stúdióban.)

Az új albumból CD és 140 grammos 2 LP vinyl mellett limitált kiadás is készül, a 72 Seasons megjelenésével együtt pedig Hetfieldék új turnédátumokat is bejelentettek. A jegyeladások profitjának egy részét ezúttal is a zenekar által létrehozott alapítvány, az All Within My Hands Foundation kapja majd. A befolyt összeggel karrier- és oktatási programokat támogatnak Egyesült Államok-szerte, valamint jelentős összeget szoktak felajánlani azoknak megsegítésére is, akiknek nehézségük van az élelemhez jutással, vagy valamilyen katasztrófában károsultak.

Fotó: Tim Saccenti