Kezdőlap Kiemelt Az álmom, hogy négyesfogat-hajtó legyek

Az álmom, hogy négyesfogat-hajtó legyek

Fiatal kora ellenére máris B kate­góriás magyar bajnok fogathajtó a felsőszentiváni Vörös Milán. A 21 éves fiatalember ménesgazda szakon tanul a Szegedi Tudomány­egyetemen, és mellette gyakran hetente hét napot edz a lovaival, hogy elérje az álmát: egyszer a világbajnokságra is eljusson. Milánnal a terveiről és a bajnoki címhez vezető útról beszélgettünk.

A fiataloknál a lovaglás igazi slá­gersportnak számít, de a fogathaj­tás már kevésbé populáris válasz­tás. Mi az oka, hogy mégis a bakra ült fel, nem pedig a nyeregbe?

Tulajdonképpen „belenőttem” a fogathajtásba. Édesapám 30 éve hajt, a véremben van a lovak irán­ti szeretet. Kiskoromban, ahogy mindenki, én is lóháton kezdtem. Nagyon sokat estem, és bár min­dig visszaültem, mégis kudarcként maradt meg bennem ez az idő­szak. Azóta is tartok kicsit a lo­vaglástól, a fogathajtásban viszont megtaláltam magamat.

2018-ban csöppentem a versenyek világába, akkor még csak a bátyám mögött, segédhajtóként. 2021-ben kezdtem hajtóként versenyezni, rögtön az első megmérettetésemen, Szilvás­váradon mind a három verseny­számot megnyertem.

Voltak meghatározó lovak az éle­tében?

Rögtön három is: Villám, Lady és Vidám. Villám pónimmal kezd­tem a lovazást, rajta tanultam meg lovagolni. Zorán bátyám nyomdo­kait követve Ladyt már én is haj­tottam, az első komolyabb ered­ményeimet Vidámmal értem el. Egy éve pusztult el, nagy űrt ha­gyott maga után: hetekig az istálló közelébe sem tudtam menni…

Hogyan készülnek a versenysze­zonra?

Három lovam van most, a ké­pességeik szerint állítom össze a fogatot: a díjhajtást és az akadály­hajtást Muskétással és Nádorral, a maratonhajtást Derrick és Nádor mögött hajtottam le a mélykúti döntőn. Télen is kimegyek a lo­vakhoz, de az igazán intenzív a felkészülési időszak. Tavasszal, szezon elejétől heti 3-4 alkalom­mal hajtok az edzőmmel, 2-3 na­pot pedig egyedül. Bátyám, Zorán is sokat segít nekem a felkészülés­ben.

Nem nehéz összeegyeztetni a sportkarriert az egyetemmel?

Egy biztos: a lovazás egy élet­forma, rengeteg időt igénybe vesz. Itt nincs sem hétvége, sem ünnep­nap. Ám cserébe rengeteget lehet tanulni a lovaktól: igazán hálás, szeretetre méltó lények.

Szerencsés vagyok, mert már a gimnázium alatt is támogattak a tanáraim, az egyetemen pedig még szabadabb az élet, így egyelőre nem okoz ne­hézséget több fronton helytállni.

Vannak példaképei? Milyen célt tűzött ki maga elé?

Természetesen vannak, ráadá­sul magyarok; nem volt szükségem külföldiekre. Az egyik az edzőm, Kecskeméti László, aki háromszo­ros világbajnok. Gyermekkori pél­daképeim pedig a Lázár testvérek (Vilmos és Zoltán). Az a célom, hogy hozzájuk hasonlóan egyszer én is elindulhassak a világbajnok­ságon! Egy szép napon én is né­gyesfogat-hajtó szeretnék lenni! A feltételek adottak hozzá, már csak fel kell, hogy nőjek a feladathoz.

Pál Fanni

Forrás:Bacskiskun.hu