Kezdőlap Kiemelt Erdélyi rózsatök a Piacon

Erdélyi rózsatök a Piacon

Vass János őstermelő standján bukkantunk az autentikus rózsatökre, melynek magja,
mint kiderült Erdélyből származik, egyenesen a nagymamától.
A piacon látható tök eredete az 1940-es évekre vezethető vissza. Makfalván, három éve
jutott hozzá az őstermelő, mikor a nagymama tanyája eladásra került. Az eredeti, nem
génkezelt magokra a spájzban egy korsóban bukkant rá és hozta el Kecskemétre. A
tökmagok akkor már kb. hat éve álltak az edényben. Három napi áztatás után
„beágyazta” őket a földbe és azóta képezik a kínálata egy részét.
Akadtak, akik próbálták őt követni és rózsatököt termelni, de annak, aki nincs birtokában
a tök termesztésének szabályaival, nem sikerül. Az a bizonyos „szabály” pedig az
őstermelő titka!
Az elkészítéséhez viszont szívesen ad tanácsot:
„20 perc alatt elkészül a tök, ha úgy sütik meg, ahogy elmondom. Vagyis, miután
hazaviszik a rózsatököt, szépen tisztára mossák, a tök csíkjai mentén feldarabolják,
sütőpapírral bélelt tepsire teszik. Aláöntenek kilónként egy deci vizet, alufóliával
betakarják. 180-200 °C fokon sütik, majd 10 perc múlva leveszik róla az alufóliát és még
10 percig hagyják sülni. El is készült a sülttök.
Isteni finom. Szerintem a kanadai és nagydobosi tököt is fölülmúlja az ízvilága. Vékony
héjú, gesztenyearomájú.”
Azt is elárulta meddig lehet még nála vásárolni rózsatököt:
„Tavaly a szamóca mellett is árultam. Úgyhogy, ha minden jól megy még májusban is
tudok hozni belőle a piacra.
Ha valaki egyszer megkóstolja, nem vesz másfajta tököt, annyi szent!”
Puskás Tünde