Kezdőlap Kiemelt Hatszázadik Zene-közelben adás a Katolikus Rádió műsorán január 15-én!

Hatszázadik Zene-közelben adás a Katolikus Rádió műsorán január 15-én!

A hazai rádiózás történetében kevés olyan nemesen szórakoztató műsor akad, amelyet a hallgatók több évtizeden át hallhatnak egyazon szerkesztő gondozásában. A Zene-közelben című műsor 1977-ben jelentkezett először élőben, a Petőfi Rádióban Csiba Lajos és Juhász Előd szerkesztésében. A Katolikus Rádióban 2011 augusztusától vált hallhatóvá a műsor.


A Zene-közelben eredeti profilja rádiónkban átalakult beszélgetéssé, ahol nem a vendég új
szerzeményei, lemezei, művei, hanem maga az ember került reflektorfénybe. A személyes hangú,kötetlen, élő műsor célja többek között, hogy megmutassa azokat az aktualitásokat, amelyek sokakat érdekelhetnek a zene világában, legyen az hangverseny, opera, bemutató, jazz- vagy popesemény, lemez vagy könyv műfajkorlátok nélkül.


Tizenkét év alatt a 600 adásban a hazai zenei élet szinte minden főszereplője megfordult.
Olyan nagyjaink is, akik itt szerepeltek utoljára nyilvánosan, hosszasan: például Balázs Fecó, Esterházy Péter, Kabdebó Lóránt, Kocsis Zoltán, Szokolay Sándor, Szőnyi Erzsébet, Vukán György. A közelmúlt különlegessége, hogy Kodály Zoltánné Péczely Saroltával június óta minden hónap első vasárnapján elhangzik a műsorban egy beszélgetés, ahol együtt elevenítjük fel a Kodály tanár úrral töltött hét esztendőjét.


„Az idén 85 éves leszek. Ameddig a Jóisten ad erőt, energiát, lelkesedést, addig szeretném folytatni, valamint könyv alakban is megőrizni a legfontosabb beszélgetéseket.” – mondta Juhász Előd a műsorházigazdája.

A Magyar Katolikus Rádiót a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2004-ben azzal a céllal hozta létre, hogy a magyar társadalomban a keresztény életfelfogást és erkölcsiséget megerősítse és terjessze. Közszolgálati műsorstruktúrájával segít eligazodni és tájékozódni az élet számtalan területén, és a mindennapok kérdéseiben. Szerepet vállal nemcsak a Katolikus Egyház tanításának hirdetésében, de a magyar és az egyetemes kultúra, valamint anyanyelvünk értékeinek megőrzésében is.
A rádió jelenleg 24 analóg FM frekvencián hallható, vételkörzetében mintegy 4 millió ember él, napi hallgatottsága meghaladja a 200.000 főt. Mobiltelefon-alkalmazása segítségével földrajzi korlátok nélkül, bárhol, bármikor hallgatható az élő műsor, böngészhető az archívum, olvashatóak a hírek, és számos tematikus zenei csatorna kínálatából is választhatnak a hallgatók. Az alkalmazás Android és iOS rendszereken egyaránt használható.