Kezdőlap Kiemelt KÜLFÖLDÖN KÖRÖZTÉK AZ ELFOGOTT EMBERCSEMPÉSZT

KÜLFÖLDÖN KÖRÖZTÉK AZ ELFOGOTT EMBERCSEMPÉSZT

Kecskemét térségében fogták el a helyi erők azt a moldáv férfit, aki ellen hazája lőfegyverrel, lőszerrel és robbanóanyaggal visszaélés miatt adott ki elfogatóparancsot.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztályának munkatársa 2023. január 26-án 10 óra 20 perckor az M5-ös autópályán – Kecskemét közigazgatási területén – megállított egy személyautót. A kocsit egy 30 éves moldáv állampolgár vezette, és a járműben rajta kívül további 6 külföldi tartózkodott. Az utasok török állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a sofőr – ellenszolgáltatás fejében – a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít. A rendőri intézkedés során az is kiderült, hogy a fiatalember ellen a Moldovai Köztársaság elfogatóparancsot bocsátott ki lőfegyverrel, lőszerrel és robbanóanyaggal visszaélés, valamint más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt.

A férfit előállítják, és gyanúsítottként kihallgatását követően őrizetbe veszik. A nyomozók előterjesztést tesznek az embercsempész letartóztatásának indítványozására, a migránsokat pedig a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.