Kezdőlap Zenei élet Mowgli: Gueule de Boa

Mowgli: Gueule de Boa

Ferdinand Doumerc neve már ismerős lehet a BMC Records hallgatói számára: a francia szaxofonos a Pulcinella együttes vezetőjeként három albumot jegyez a kiadónál. Ezúttal Pierre Pollet dobossal és Bastien Andrieu billentyűssel karöltve hozott létre olyan zenei világot, amelyben burjánzóan keverednek az akusztikus és elektronikus hangzások, illetve az ártatlan és a vad karakterek.

A francia alkotók albumuk címéül francia szójátékot választottak: a Gueule de Boa jelentése magyarul „a boa torka”, ám a kifejezés kiejtésben megegyezik a másnaposság francia megfelelőjével.

Ahogy Maugli, a Dzsungel könyvének hőse az emberi társadalom peremén túl, a vadak között fedezi fel az életet, a francia Mowgli trió is elmerészkedik oda, ahol a legkevésbé számítanánk rá.

Új albumukon arra emlékeztetnek, hogy az electro-jazz még mindig termékeny talaj. Mámorító és fülbemászó riffek keverednek kísérleti témákkal, aszimmetrikus, mégis táncolható groove-okkal. A zene sűrűn fonódó indái között úgy hatolhatunk egyre beljebb, akár egy őserdőben.

Átható szenvedély, nyüzsgő hangzásvilág, élénk fantázia és lágy derű jellemzi a Gueule de Boa című albumot. A Mowgli tagjai remek érzékkel és hihetetlen tehetséggel teremtenek meg, majd váltogatnak különféle hangulatokat, ami filmszerű dimenziót kölcsönöz az albumnak.

A számok dramaturgiája pedig azt az érzést keltheti a hallgatóban, hogy egy fordulatos történetben mélyed el. Ki tudja, a jövő generációi egyszer majd talán azt kérdezik, hogy vajon nem a Mowgli lemeze ihlette-e Kiplinget könyve megírására.