Kezdőlap Gazdaság Rádöbbentek-e már az eladók, hogy eltűntek a vevők az ingatlanpiacról?

Rádöbbentek-e már az eladók, hogy eltűntek a vevők az ingatlanpiacról?

Az elmúlt fél évben nagy változások történtek a hazai ingatlanpiacon, szűkült a kereslet, bővülni kezdett a kínálat. Az árakban ugyanakkor egyelőre csak korlátozott mértékben mutatkozik meg ez a változás. Mi lehet ennek az oka? Hogy látják ezt a szakértők?

Az ingatlanpiaci változásokra az eladók háromféle módon reagáltak – derült ki Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodája szakmai vezetőjének szavaiból. Az egyik csoport észlelte a változást és kénytelen volt alkalmazkodni hozzá az árak csökkentésével, a másik csoport nem hajlandó tudomásul venni, míg a harmadik csoportban még nem tudatosodott, hogy egyáltalán történt valami változás az ingatlanpiacon.

A szakértő szerint a helyzet megértéséhez azonban egy kicsit távolabbról kell indulni. Onnan, hogy maga az ingatlanpiac kettévált az elmúlt hónapokban: az egyik oldalon találhatóak a kisebb alapterületű, rezsiköltség szempontjából fenntartható ingatlanok, míg a másik oldalon mindaz, “ami ennek az ellenkezője”, vagyis általában a nagy alapterületű, kevésbé korszerű és magas rezsiköltségű házak és lakások.

Utóbbi kategóriába tartozó ingatlanok tulajdonosainak nagy része – akik már hetek, esetleg hónapok óta hirdetik az ingatlanjukat – már egészen biztosan észrevette, hogy lelassult a piac, hiszen – a közvetítőkön kívül – érdeklődő hívással nem nagyon találkozhattak – magyarázta Balla Frigyes.

Ugyanakkor a rezsiköltség szempontjából fenntarthatóbb, kisebb alapterületű ingatlanok tulajdonosai sem lehetnek maradéktalanul elégedettek, hiszen az emelkedő kamatlábak jelentősen csökkentették a hitelből vásárolni szándékozók számát, így pusztán ezek kiesésével ők is 30-40 százalékkal kevesebb érdeklődőre számíthatnak.

A változások tehát eltérően érintik az ingatlantulajdonosokat, akik aztán többféleképpen reagálnak. Egyrészt, akadnak azok a tulajdonosok, akiknek valamilyen jelentős változás állt be az életében – anyagi, családi, munkahelyi -, és mindenképpen lépniük kell, ezért hajlandóak engedni az ingatlan árából, mert felismerik, hogy a jelentős túlkínálat és a kevés érdeklődő mellett csak így rúghatnak labdába.

Másrészt vannak azok a tulajdonosok, akiknek nem életbevágó az ingatlanjuk eladása, így van idejük kivárni a megfelelő vevőt. A szakértő szerint ők továbbra sem engednek az árból, mert bíznak benne, hogy újra magára talál a piac, és akkor ismét megérkeznek az érdeklődők.

Ezt a jelenséget megerősítette Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője is, aki  szerint bár az eladók egy része észlelte a gazdasági és piaci változásokat, csak egy “kis részük reagál okosan”. Sokan ugyanis abban bíznak, hogy kedvezőbbé válik a jelenlegi helyzet, és visszatér az ingatlanpiac oda, ahol egy éve tartott. Erre azonban a szakértő szerint elég kicsi az esély a közeljövőben. Mindenesetre ez a csoport kivár és reménykedik – jegyezte meg.

Végezetül ugyanakkor van egy harmadik köre is a megbízóknak, jellemzően a frissen piacra lépők, illetve azok, akik kevésbé figyelik a médiát, kevésbé követik a piaci változásokat, és a régebbi ismeretek alapján árazzák az ingatlanjukat. Ők eddig sehogy sem reagálnak, mivel nem vették még észre, hogy megváltozott a helyzet az ingatlanpiacon is – mondta Balla Frigyes.

Ezek a tulajdonosok – attól is függően persze, hogy ingatlanuk rezsi szempontból a fenntartható vagy nem fenntartható kategóriába kerül – valószínűleg csak hetek, hónapok múlva fognak érdemben reagálni, amikor már számukra is bebizonyosodik, hogy nem tudják korábbi elképzeléseiknek megfelelően értékesíteni az ingatlanukat – vélekedett Balla Frigyes.

Garaba Gergely szerint mindenesetre nagyon hosszú folyamat lesz – hónapokról van szó -, mire ezek az eladók is belátják, hogy jelentős változás történt. Amit persze eladóként valóban nagyon nehéz megemészteni, pláne akkor, ha megvan a kiszemelt ingatlan, ahol szintén nem változtatnak az áron – tette hozzá.

Úgy véli egyébként, hogy csak az fog közülük a helyes irányba elindulni, aki rákényszerül végül az eladásra, akár anyagi, akár családi okból. Azok viszont, akiknek nem sürgős az értékesítés, a szakértő szerint nem fognak változtatni, bármi is történik, kitartanak az eredeti elképzeléseik mellett.

Mindenesetre Balla Frigyes szerint bármelyik kategóriát is vizsgáljuk, az megfigyelhető, hogy a nehezedő helyzet megoldásként egyre többen fordulnak ingatlanközvetítőhöz. Hiszen a jelenlegi kínálati piacon, már egyáltalán nem olyan könnyű eladni, még akár egy kedvező fenntartási költségű ingatlant is, mint korábban. Így most különösen fontossá vált a helyes árazás és a piac ismerete, amiben a felkészült közvetítők nagy segítséget nyújthatnak.

Háttérinformáció:

A 22 éves Balla Ingatlan a legidősebb ingatlanközvetítő hálózat a hazai piacon, a magyar tulajdonban lévő vállalkozást 2000-ben alapította Balla Ákos. A közel 50 irodával rendelkező vállalkozás Magyarország négy legnagyobb ingatlanközvetítő hálózatának egyike. A cégcsoport munkatársainak száma közel 200.