Kezdőlap Gasztro RAGULEVES MÁJGOMBÓCCAL

RAGULEVES MÁJGOMBÓCCAL

Talán az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar ételünk az aranysárga színű tyúkhúsleves, ami egy vasárnapi, vagy ünnepi ebédről sem hiányozhat. Természetesen a legfinomabb a nagymama húslevese, amely igazi háztáji baromfiból készül. Gyógyító hatásában is sokan hisznek, mivel ha valaki megbetegszik a családból, annak szinte kijár a gyógyító húsleves. Ennek egyik változata a raguleves májgombóccal, amely egy tartalmas leves, melyet családi ünnepeken, lakodalmakban főztek.

Hozzávalók:
Leves:
1 db egész tyúk
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db zeller
1 db karalábé
1 fej káposzta

Májgombóc:
6 db csirkemáj 
1 fej reszelt hagyma
2 egész tojás
só, bors ízlés szerint
8-10 ek zsemlemorzsa

Elkészítés:
A tyúk háját kisütjük, rárakjuk a kis darabokra összevágott tyúkhúst és élénk tűzön átpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, tovább pároljuk, majd felöntjük vízzel. Sóval, borssal ízesítjük, és lassú tűzön gyöngyözve főzzük. A főzés végén apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. 
Amíg a leves fő elkészítjük a májgombócnak valót. A májat megmossuk, leszedjük róla az ereket, hártyákat és késsel deszkán elkaparjuk. Hozzátesszük a tojásokat, a zsíron kicsit megpirított reszelt hagymát, sót, borsot, apróra vágott petrezselyem zöldet és annyi zsemlemorzsát, hogy szaggatható masszát kapjunk. Arra is figyeljünk, hogy amíg áll a massza, még sűrűsödni fog.
Mikor a leves megfő, beleszaggatjuk a májgaluskákat és 10 perc alatt készre főzzük. 

Elkészítette: 
Szabó István, Solt