Kezdőlap Gazdaság Soha nem fizettünk még ennyit K&H SZÉP kártyával

Soha nem fizettünk még ennyit K&H SZÉP kártyával

Budapest, 2023. január 11. – 2022 meghatározó év volt a SZÉP kártya történetében. Az alszámlák közötti átjárhatóság mellett az élelmiszervásárlási lehetőség bevezetése rendkívül megdobta a juttatás népszerűségét: tavaly a K&H SZÉP kártya forgalma meghaladta a 28 milliárd forintot, ami minden eddigi eredményt túlszárnyal.
Tavaly rekordot döntöttek a K&H SZÉP kártyás fizetések: a 2021-es 27,7 milliárd forintos forgalom 2022-ben további 0,5 milliárd forinttal növekedett, így megközelítette a 28,2 milliárd forintot. Ebben a négyhónapos élelmiszervásárlási lehetőség, az alszámlák közötti átjárhatóság, illetve az elfogadóhelyek és a kártyabirtokosok számának folyamatos bővülése is szerepet játszott. A K&H SZÉP kártya elfogadóhelyek száma mára országosan meghaladja a 39 ezret, a főkártyabirtokosok száma pedig átlépte a 276 ezer főt.
Habár az alszámlák csak idén január elejétől szűntek meg hivatalosan, a 2021. április 25-től érvényes, alszámlák közötti átjárhatóság miatt gyakorlatilag már az elmúlt évben is így használtuk a juttatást. Ennek ellenére a vendéglátás alszámáról történt a legtöbb költés (60,4%), míg a szállás alszámláról a felhasználás 30,3 százaléka, a szabadidő alszámláról pedig 9,3 százaléka. Az persze, hogy a jövőben technikailag sem lesznek alszámlák, még kényelmesebbé teszi a kártyabirtokosok számára az egyenlegük felhasználását, ugyanis már nem kell arról nyilatkozni, hogy juttatási keretet milyen arányban szeretnék megosztani a három alszámla között. A K&H SZÉP kártyák esetében sikeresen megtörtént az alszámlák eltörlése, a rendszer két óra alatt átállt az új, egy alszámlás működésre. Az elfogadóhelyeken található kártyaterminálokon várhatóan átmenetileg még kell alszámlát választani, ebben az esetben a szállás alszámlát kell megjelölni a fizetés előtt.
fontos idei változások
A keretösszegek felhasználásának ösztönzése miatt a kormány bevezetett egy egyszeri díjat, ami a 2022. október 15-ig feltöltött és 2023. május. 31-ig fel nem használt juttatásokra fizetendő. A 2022. október 15. után jóváírt összegek pedig már csak egy évig használhatók fel, ennek lejártát követően egyszeri 15 százalékos díjterhelést kell alkalmaznia a kibocsátóknak. Fontos tehát, hogy a 2022. október 15-ig feltöltött egyenlegek május 31-ig használhatók fel díjterhelés nélkül.

A K&H Csoportról

Az ország egyik vezető és országosan 3700 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit mindenkor magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 197 lakossági ügyfélpontot működtet, és csoportszinten mintegy 1,5 millió ügyfélnek kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 3200 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport 2300 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.