Kezdőlap Interjú A humor és a kutyák szeretete a szürke hétköznapjait is feldobja

A humor és a kutyák szeretete a szürke hétköznapjait is feldobja

DR. ÁBRAHÁM TIBOR neve egybeforrt a konzervgyárakkal Nagykőrösön és Kecskeméten
egyaránt, igaz ma már nyugdíjas, a közéletben mégis jelen van. Szabadidejében járja a
természetet kutyáival, akik nap mint nap hatalmas adag szeretettel ajándékozzák meg
gazdájukat. Így panaszra nincs oka, számára még a szürke hétköznapok is boldogak, ráadásul mindezt a jókedv és humor fűszerezi.
Gondolait újságba foglalja
Dr. Ábrahám Tibor sosem szeretett tétlenkedni, mindig aktívan élte életét. Sosem fáradt el, a tettek motiválták. Élete szorosan összekapcsolódott a térség konzervgyáraival. Az évtizedek alatt a ranglétra legmagasabb fokáig jutott, igazgatóként dolgozott,
de már egészen fiatalon megmutatta tehetségét. Sok újítást, szabadalmat valósított meg, melyek hozzájárultak a hatékonyabb konzervgyári eljárásokhoz.
Nyugdíjasként saját, független újságot alapított, melynek fókuszában a nagykőrösi események állnak. A Heti Híreknek nemcsak főszerkesztője, hanem egyik publicisztája is.
– Ebből nem lehet meggazdagodni, a mai nyomdai árak mellett igazából nullszaldós, de fontosnak tartom, hogy jelen legyünk a város életében, kinyilvánítsuk véleményünket, hírt adjunk az eseményekről – mondta Ábrahám Tibor.
Humor az élete része
– Szeretem megosztani a nézeteimet, három rovatom is van. Főként közgazdász szemmel vizsgálom az eseményeket, de a humor sem hiányzik az írásaimból. Olykor kapok támadásokat, de nem zavar. Engem csak az igazság érdekel. A humormorzsáimból pedig minden hétre több is jut, immár húsz éve – jegyezte meg Ábrahám Tibor, akinek humoros írásai már hat kötetet felölelnek nyomtatott formában. Emellett a konzerviparhoz kapcsolódóan több szakkönyvet is írt az évtizedek alatt.
– Úgy vélem a humor elengedhetetlen a mai világban, szerencsére engem megáldott a sors vele. Szeretek anekdotázni, görbe tükröt mutatni a világnak, de az életbölcsességeimet is szívesen átadom. Végig kíséri az életemet a jó kedv, amiért hálás lehetek – tette hozzá.
Kutya, az ember legjobb barátja
Ábrahám Tibor gyermekkora óta szereti a kutyákat. Nagykőrösi otthonába jelenleg hat kutyát tart.
– Két kaukázusi juhászkutyánk, és négy keverékünk van, akik szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy a napjaim vidáman teljenek. Két keverék, Mázli és Kormi bent lakik velünk a házban, mindketten mentett, kistermetű kutyák. Mázlinak az évek alatt lettek kölykei, ezekből kettő az udvarban kapott saját kennelt. Rajtuk kívül a két kaukázusi juhászkutya, Benga és Boglárka szintén önálló kennelben laknak az udvarban. Mindegyik nagyon szeretetreméltó, rengeteg örömet adnak a szürke hétköznapokon is. Benga és Boglárka termetükből – 100 és 70 kiló – adódóan igénylik a plusz mozgást a kerten kívül, így velük a város szélén, a gát környékén minden nap sétálunk. Rendszeresen főzök is nekik, hogy tápláló, egészséges kosztot fogyaszthassanak – hangsúlyozta.
Sport iránti szenvedély
Családi ágon öröklődött a sportszenvedély Ábrahám Tiboréknál. Édesapja orvos volt, de sportolt mellette, édesanyja pedig testnevelő tanárként dolgozott. Ő maga úszott, országos második helyezést is elért egykoron 100 méter mellen. Ma már a sportot a kutyasétáltatás jelenti számára, de két kaukázusi meg is mozgatja őt nap mint nap. Lánya, Edit szintén sportember, a Shinkyokushin Karate élő legen- dája, háromszoros Európa-bajnoka, 5 danos mestere. Néhány éve befejezte aktív versenyzői pályafutását, ma már edzőként
adja tovább tudását Nagykőrösön és Dabason.

Díjak, kitüntetések
Kiváló Újító (1974), Kiváló Arany Fokozatú Feltaláló (1977, 1982, 1984), Élelmiszeripar Kiváló Dolgozója (1975), Magyar
Élelmiszeripari Tudományos Egyesület Nívó díja (1976), Ifjúságért Érdemérem (1981), Ipar Legjobb Egyszemélyi Újító
Elbírálója (1982), Munka Érdemrend bronz fokozata (1988) Nagykőrös Pro Urbe Díja (1996), BME ,,Tiszteletbeli külsős
Oktatója” (2015), Életfa Emlékplakett Bronz Fokozata (2015)