Kezdőlap Régió Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár

Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár

Hosszú munka eredményeként és a Petőfi Irodalmi Múzeum támogatásával 2023.
február 1-jén indult útjára a Katona József Könyvtár és a Kecskemétfilm Kft. közös
munkájának eredményeként, a Petőfi nyomában című országos ismeretterjesztő játék a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. A projekt jelentőségét hangsúlyozandó,február 21-én a három intézmény képviselője kerekasztal-beszélgetéssel avatta be a részletekbe a sajtó képviselőit.


A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár intézményvezetője, Bujdosóné Dr. Dani
Erzsébet elárulta, a projekt tervezési fázisa még jóval az ő kinevezése előtt, Ramháb Mária
vezetése alatt megkezdődött. Ennek a nemes, ám kétségkívül hatalmas munkával járó
feladatnak a megvalósítás nehézségein túl további problémával is szembe kellett néznie,
hiszen a projekt kikerült a korábban állami támogatást nyertek sorából. A játék létrehozásáról azonban sem a tartalmi részért felelős könyvtárigazgató, sem a grafikai tervezőmunkáért felelős Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője, Mikulás Ferenc nem szeretett volna lemondani, ezért pályázati lehetőséget kerestek a megvalósításhoz. Így lett a Petőfi nyomában c. játék támogatója a Petőfi Irodalmi Múzeum.


A múzeum főigazgatója, Demeter Szilárd kifejtette, a bicentenáriumi évben nem lehet eléggé kampányolni Petőfi Sándor mellett, akinek (több kortársával együtt) nevéhez kötődik a magyar nemzet kulturális identitásának megerősítése. A XXI. században, legyen szó
kulturális vagy bármiféle információról, a hordozásról fokozatosan tolódik a hangsúly a
fogyasztás felé, amely a Petőfi Irodalmi Múzeum főizgatója szerint nagyon rossz tendencia.
Demeter Szilárd azonban hangsúlyozta, szerencsére mind a magyar mozgókép, mind az
animáció olyan minőségi színvonalat garantálnak, mellyel jó eséllyel szólíthatók meg a
képernyőfüggő fiatalok is.
Mikulás Ferenc, a vármegyei Petőfi Emlékbizottság tagja, úgy fogalmazott, Petőfi
Sándornak köszönheti, hogy ma azt csinálja, amit, hiszen a költő legismertebb művének
elszavalásáért tanácsolták el anno a középiskolából. A Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője
felidézte, egy Petőfi összes fellapozásakor született meg az ötlet, miszerint egy történelmi
Magyarország térkép felhasználásával készülhetne el a játék, bemutatva az egyik legismertebb lírikusunk életét, akinek ismert és kevésbé ismert művei is helyszínhez kötődően datálódtak.
Ráadásul ő volt az a költőnk, aki tudatosan a nép nyelvén fogalmazta meg gondolatait; éppen ezért a mai napig is előszeretettel használjuk a szövegeit, tette hozzá a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója.
A feladatok szakmai, tartalmi hátterét a könyvtár részéről a Helyismereti- és regionális osztály vezetője, Egyediné Gál Erika, valamint Kneipp Virág biztosította, a programozási munkát pedig Bitó Zsuzsa segítette. A Kecskemétfilm Kft. látványvilágát tükröző illusztrációkat Nyúl Zsuzsanna (Petőfi alakja) és Szűcs Emese (térkép, településképek) készítették. A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár projektcsoportjának nevében Katona Tibor Tájékoztatási osztályvezető ismertette a játékot. Az a játékos műveltségi szintjétől függően akár 2 óra alatt is teljesíthető, mely a regisztrációnak köszönhetően több részletben is végigjátszható. Az általános iskola felsőbb osztályainak tanulóitól kezdődően bárki részt vehet a nyereményjátékkal egybekötött vetélkedőben, hiszen annak maradéktalan megoldásához nem szükségeltetik tudományos szintű ismeret. Így az akár tantermi keretek közt, mintegy a hagyományos tananyag kiegészítéseként is használható, az értékes nyeremények pedig korosztálytól függetlenül motiválhatják a résztvevőket, hogy minél jobban elmélyedjenek Petőfi életművében. A vetélkedő folyamatosan, Petőfi vándorlásának kronológiájában vagy tetszőleges sorrendben is játszható, mely változatos feladattípusokkal méreti meg a játékosokat, melyet a kíváncsiak egészen 2023. június 30-ig próbálhatnak ki.

Az esemény zárásaként a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár intézményvezetője, Bujdosóné Dr. Dani Erzsébet reményét fejezte ki, hogy a Neumann-galaxison keresztül van még visszaút a Gutenberg-galaxisba. Lehet, hogy éppen ez a játék motivál valakit egy Petőfi összes kikölcsönzésére, vagy éppen az utazás közbeni kütyühasználat nyer új értelmet, ha az okoseszközök képernyőjén a közösségi médiafelületek mellett a Petőfi nyomában c. online ismeretterjesztő játék is teret nyer magának.