Kezdőlap Kecskemét Elindul az Életrevaló program Kecskeméten

Elindul az Életrevaló program Kecskeméten

Kecskeméten egy egyedülálló oktatási program kerül bevezetésre a Kecskeméti MátrixSuli Általános Iskolában, amit január 17-én mutatott be Sávai-Viola Erika igazgatóhelyettes asszony. Az ÉLETREVALÓ oktatási program Erika számára nem újdonság, hiszen 10 évig fő koordinátora volt egy budapesti általános iskolában is e programnak. Sávai-Viola Erika elmondta, hogy hátrányát nem tapasztaltak 10 év eltelte után sem, viszont előnyét felsorolni sem tudná annyi segítséget nyújtott a gyerekeknek, illetve a szülők számára. „A program működik, és nagyon örülök, hogy a MátrixSuli Általános
Iskolában is bevezetésre kerül, hiszen mi mindig is azt mondtuk magunkról, hogy innovatív iskola vagyunk, és az innovatívitás pont azt jelenti számunkra, hogy nyitottak vagyunk az újdonságra, és folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amiben többet és még jobbat tudunk adni a gyermekeknek, ezáltal a családoknak.”
Az igazgatóhelyettes asszony azt is elmondta, hogy azért döntöttek e program mellett, mert most érezték szükségét a változásra, az elmúlt 3 év történései miatt. „A Covid alatt annyira megváltoztak a gyerekek körülményei, más lett a társadalmi helyzet, nagyobb lett az elszigetelődés, kevésbé volt kapcsolatuk az embereknek. A gyerekek egy-egy covidos évben, hónapokat töltöttek izoláltságban, és
azok a gyerekek, akik most szeptemberben lesznek elsősök, pont a társadalmi szocializásiós éveiket ezekben az időszakokban töltötték.” Az életrevaló program a „7 szokáson” alapszik, gyakorlatilag egy módszertani kosár, ami segítséget ad a pedagógusoknak a mindennapi pedagógiájuk jobbá tételére.
Lerövidítve, azok a 21. századi készségek, amiket a munkavállalók keresnek, a gyerekek
mindennapjaikba fognak általa beépülni. Ez azt jelent, hogy képesek lesznek önszabályozásra, célok kialakítására, időtervezésre, vagyis önmaguk szervezésére, csapatban való dolgozásra, egymásra való
odafigyelésre, együttműködés teremtésére. Ezentúl harmadik lépésként, az önfejlesztés és az önmagukra való figyelem is sokkal hangsúlyosabb lesz.

Életrevaló program keretén belül folyik tovább az oktatási nevelés

Január 17-én mutatta be a kecskeméti MátrixSuli Általános Iskolában Sávai-Viola Erika az
ÉLETREVALÓ oktatási programot. Ennek kapcsán beszélgettem Erikával a MátrixSuli Általános Iskolák (Budaörs, Budapest és Kecskemét) igazgató helyettesével, aki számára nem újdonság ez a program, hiszen 10 évig felelt egyszemélyben, 2010-től az Életrevaló programért egy budapesti általános iskolában. Erika maga is gyakorló édesanya, 3 kisgyermeket nevel, és ez mellett pedagógusi hivatását is gyakorolja, angoltanárként.
Tehát egy nagyon komoly, 10 éves tapasztalatod van magával az Életrevaló programmal, ennek láttad is a hosszútávú előnyeit és hátrányait, miért volt szükség a változásra, és mi hívta ezt most elő?
Sávai-Viola Erika: Hátrányát nem tapasztaltunk, előnyét pedig felsorolni sem tudnám, a program működik, és nagyon örülök, hogy a MátrixSuli Általános Iskolában is bevezetésre kerül. Mi itt a MátrixSuliban folyamatosan keressük a lehetőségeket, hogy jobbá váljunk, ami nem azt jelenti, hogy eddig nem volt jó, pont az az oktatási rendszer nehézsége, hogy lassan reagál a megváltozott környezetre.
Egyszerűen annyit változott a világ az elmúlt években, nem csak hogy annyit változott, de egyre gyorsabban történnek ezek a változások, szóval a piaci szereplők, – és ez legyen akár egy általános iskola-, akik erre nem reagálnak, azok nem lesznek életképesek. A MátrixSuli Általános Iskola pedig mindig is azt mondta magáról, hogy innovatív iskola, és az innovatívitás pont azt jelenti, hogy nyitottak vagyunk az újdonságra, és folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amiben mi többet és még jobbat tudunk adni a gyermekeknek, ezáltal a családoknak.
Ami egyrészt a változást létrehívta és mondhatjuk, hogy követelte, az az elmúlt 3 év történései.
Hiszen a Covid alatt annyira megváltoztak a gyerekek körülményei, más lett a társadalmi helyzet, nagyobb lett az elszigetelődés, kevésbé volt kapcsolatuk az embereknek. A gyerekek egy-egy covidos évben, hónapokat töltöttek izoláltságban, és azok a gyerekek, akik most szeptemberben lesznek elsősök, pont a társadalmi szocializásiós éveiket ezekben az időszakokban töltötték.
Mi is pontosan az Életrevaló program?
S.V.E.: Az életrevaló program egy olyan szervezeti kultúra, ami biztosítja azt, hogy a gyerekek jó gyakorlatok kialakítása mentén, – ami konkrétan 7 szokásnak a megismerését és a mindennapjaikba való beépülését jelenti, ennek a szervezeti kultúrának a kialakítását és fenntartását segíti.
Gyakorlatilag ez egy módszertani kosár, ami segítséget ad a pedagógusoknak a mindennapi
pedagógiájuknak a jobbá tételében. Ez nem egy agresszív modell, tehát nem kötelezően előírt program, hanem tényleg egy kosárban ajánlást tesz, amiból a pedagógus megtalálhatja azt, ami az adott gyerekközösséget a legjobban szolgálja, illetve ami az ő pedagógusi stílusához a legjobban
illeszkedik. Lerövidítve, azok a 21. századi készségek, amiket a munkavállalók keresnek, a gyerekek mindennapjaikba be fognak épülni. Ez azt jelent, hogy képesek lesznek önszabályozásra, célok kialakítására, időtervezésre, vagyis önmaguk szervezésére, csapatban való dolgozásra, egymásra való odafigyelésre, együttműködés teremtésére. Ezentúl harmadik lépésként, az önfejlesztés és az
önmagukra való figyelem is sokkal hangsúlyosabb lesz.
A már meglévő Mátrixos tanulókat mennyire érinti ez a változás?
S.V.E.: Nekik annyi fog az egészből tapasztalatként megjelenni, hogy ez a sokféle szerteágazó innovatív módszer egy rendszerré fog összeállni. Ez nem egy drasztikus 180 fokos fordulat az eddigi pedagógiánkat tekintve, továbbra is a meglévő ideológiánk mentén haladunk, amit eddig csináltunk, de ezt most az Életrevaló program keretében foglaljuk rendszerbe, ami sokkal hatékonyabban segíti majd a munkánkat. A pedagógusaink eddig is mindig keresték az innovatív módszereket, így a meglévő tanulóink nem fogják azt tapasztalni, hogy egy teljesen új iskolába csöppentek bele, mert
nem lesz a MátrixSuli eddigi pedagógiájától idegen. Viszont másrészről mégis úgy fogják érezni, hogy egy új iskolába iratkoztak be, mert a Mátrixnak az eddigi fontos sarokkövei, vagy építőkövei fognak rendszerben működni, amitől sokkal hatékonyabb lesz ez a tudás átadása. Várjuk nagy szeretettel a jelenleg nagycsoportos óvodásokat a 2023/24-es tanévre, illetve jelenleg 1-5. osztályig az esetleges átjelentkezőket!