Kezdőlap Kiemelt GYERMEKEK BIZTONSÁGA

GYERMEKEK BIZTONSÁGA

A Bács-Kiskun vármegyei bűnmegelőzők szakmai egyeztető fórumot tartottak.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának a munkatársai – a NEBEK Nemzetközi Bűnügyi Igazgatóság Körözési Nyilvántartó és Szakirányító Főosztály közreműködésével – 2023. február 15-én a kiskorúak körözésével kapcsolatban egyeztető fórumot tartott a városi rendőrkapitányság megelőzési előadóinak.

A körözésfelügyeleti főosztály előadói – Brandl Csilla r. alezredes és Kiss Péter r. őrnagy – az eltűnt, szökésben lévő, a gondozási helyét vagy családját önként elhagyó, 18 éven aluli gyermekek körözési eljárásairól, az országos jó gyakorlatok egységesítésének lehetőségeiről beszéltek.

Napirendi téma volt a jogellenes elvitellel veszélyeztetett gyermekek, illetve a különleges bánásmódot igénylő, veszélyeztetett kiskorúak eljárásainak kiemelten történő kezelése. Ide tartoznak a Magyarországról jogellenesen külföldre vitt, vagy ott jogellenesen visszatartott gyermekek, valamint külföldről jogellenesen Magyarországra hozott, vagy itt jogellenesen visszatartott gyermekek ügyei. A gyermekelviteli egyezmények betartásának legfőbb célja a gyermekek érdekeinek érvényre juttatása.

A megyei bűnmegelőzési szakemberek idei célkitűzései között szerepel a lakásotthonokból eltűnt kiskorúak rendszeres figyelemmel kísérése. Esetükben fontos megvizsgálni, hogy a viselkedésükkel kapcsolatban felmerülhet-e az áldozattá válás, a prostitúció esetleg a kábítószer-kereskedelem.

Azok a fiatalok, akik elszöknek otthonról, könnyebben válhatnak áldozattá. A csellengés nem megoldás! A fiatalok az alábbi telefonszámokon is segítséget kaphatnak, amennyiben krízis éri őket: