Kezdőlap Egészség Így tarthatjuk fenn a testmozgással kapcsolatos motivációnkat

Így tarthatjuk fenn a testmozgással kapcsolatos motivációnkat

Fontos, hogy reális legyen a kitűzött cél

Budapest, 2023. február 15. – Az emberek többsége különböző fogadalmakat tesz az újévre, viszont amint visszatérnek a megszokott hétköznapok, alábbhagy a lelkesedés. Hogyan tartható fenn egész évben a motiváció? A világ egyik vezető fitneszberendezés-gyártója, a Technogym összegyűjtött néhány jótanácsot a sikerhez.
Az ünnepek utáni lelkesedés érthető, hiszen ilyenkor gyakran érezhet az ember lelkiismeretfurdalást az extra étkezések és a hosszan tartó pihenés miatt. Az újévi fogadalmak révén beiktatott edzéseket azonban gyakran elsodorják a szürke hétköznapok. Nem csoda, hogy a fogadalmak betartásának átlagos ideje nagyjából hat hét.
„Éppen ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy fennmaradjon a motivációnk, mert csak így érhetjük a célunkat, legyen szó súlycsökkentésről, vagy akár az egészségesebb életmód megvalósításáról” – hívta fel a figyelmet Szekosán Anett, a Technogym marketingvezetője. Fontos azonban, hogy a kitűzött cél reális legyen. Ha valaki 20 kilót szeretne leadni, akkor az egy fokozatos, lassabb folyamat lesz. Hasonló a helyzet például a futással kapcsolatban is, rövidebb távokkal érdemes elkezdeni, majd fokozatosan növelni a távolságot és az intenzitást.
Reggel könnyebb?
Könnyebben fenntartható a motiváció, ha az edzéseket a reggeli órákra időzítjük. Ébredés után még nincs tele a fejünk a teendőkkel, és a munkatalálkozók túlnyomó része sem a kora reggeli idősávban van. „Ha délutánra időzítjük a mozgást, akkor néhány edzés jó eséllyel lesz halaszthatatlan találkozó áldozata, legyen szó munkáról vagy magánéletről” – jegyezte meg a Technogym marketingvezetője.
Hozzátette: annak érdekében, hogy reggel gördülékenyen menjen az elindulás, már előző este érdemes összekészíteni az edzéshez szükséges ruhadarabokat és felszereléseket.
Naplózzunk!
Az apró sikerélmények közelebb viszik az ember céljának megvalósításához. Éppen ezért már edzés elejétől fogva érdemes naplót vezetni az elért eredményekről. Manapság erre számtalan alkalmazás létezik, ahol pontosan nyomon követhetjük a fontosabb paramétereket, így például az elégetett kalóriát, a megtett lépések számát, vagy a lefutott kilométerek mennyiségét. Így minden edzésre mérhető célokat tűzhetünk ki. Segítségünkre lehet egy okosmérleg vagy egy mérőszalag is, a lényeg az, hogy lássuk, hogyan haladunk a kitűzött cél felé.
Mindezek ellenére érdemes egy olyan naplót is vezetni, amiben röviden leírjuk az edzések végén a fontosabb eredményeket. Ha például egy gyakorlatból sikerül többet megcsinálni a tervezettnél, már az is egy fontos lépés lehet a sikerhez vezető úton. Ebben a naplóban hasznos a testsúlyunkat és egyéb paramétereinket is nyomon követni. Amennyiben alkalmazást veszünk igénybe az edzéseinkhez, akkor akár egy csoportos kihíváshoz is csatlakozhatunk, ami tovább növelheti a motivációnkat.
A kedv is fontos!

Ha az íróasztal mögül döntünk úgy, hogy ezentúl rendszeresen sportolunk, akkor bizony nem árt először konzultálni egy személyi edzővel vagy szakemberrel arról, hogy mi lehet a legmegfelelőbb mozgásforma számunkra. Célszerű olyan sportot vagy edzésformát választani, amely közel áll a szívünkhöz, de ha teljesen kezdőnek számítunk ebben a világban, akkor ne féljünk tanácsot kérni, mert egy rosszul megválasztott mozgásforma esetén hamar elillanhat a motiváció.
Ha komolyan le szeretnénk számolni a súlyfelesleggel, akkor többféle módszerrel egészíthető ki a rendszeres edzés. Például a csúcstechnológiás fitneszgépek, az infraszauna és a nyirokmasszás együttes alkalmazásával nemcsak a súlyfeleslegtől, hanem akár a narancsbőrtől is hatékonyan meg lehet szabadulni. Ennek hatására mindemellett nő az állóképesség, javul a vérkeringés, illetve csökken a stressz.
A motiváció fenntartására tehát rengeteg eszköz és módszer létezik, melyekből fontos megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet, és így a siker biztosan nem is fog elmaradni a kitartó, rendszeres mozgásnak köszönhetően.
Technogym

A Technogym a világ egyik vezető, csúcskategóriás fitneszeszköz gyártója. A vállalatot Nerio Alessandri és Pierluigi Alessandri alapította 1983-ban. A két testvér egy olaszországi garázsban indította el a vállalkozását, amelyet fitneszgépek fejlesztésére és gyártására hoztak létre. A ’80-as évek második felében a cég partnerséget kötött a Forma 1-es versenysorozattal, ami fontos mérföldkövet jelentett abban, hogy a Technogym világszerte ismertté váljon. A márka ezután innovatív és exkluzív megoldásaival az iparág élvonalába került, és többek között immár 8. alkalommal volt az Olimpiai Játékok hivatalos sporteszköz beszállítója.
A Technogym termékei ma több mint 100 országban vannak jelen. A márka kínálatában jelenleg többek között high-tech futógépek, evezőpadok, teremkerékpárok és erőgépek is megtalálhatóak. A Technogym megoldásait világszerte 55 millió ember használja, több mint 85 ezer intézményben és 400 ezer háztartásban. A Technogym fitneszberendezések hazai kizárólagos forgalmazói képviseletét a Finn Wellness Kft. látja el, amelynek csapata immár közel 30 éves tapasztalattal rendelkezik hazánkban a fitnesz és wellness szegmensben.