Kezdőlap Egészség Mennyire figyel saját szíve egészségére?

Mennyire figyel saját szíve egészségére?

A szerelmesek napja körül a szokásosnál nagyobb figyelmet szentelünk mások szívének – persze csak átvitt értelemben – azonban a saját szívünkről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. A szív és a keringési rendszer megbetegedései komoly problémát jelentenek világszerte és Magyarországon egyaránt. Az időskorban jelentkező gondok megelőzésének kulcsa a fiatalkori egészségtudatos életmód és a rendszeres szűrővizsgálat. Február nemcsak a szerelmesek ünnepe miatt fontos, hanem mert február 12-18. között tartják a szívelégtelenség tudatosság hetét világszerte.

A nem éppen szívderítő helyzet
A magyar lakosság egészségesen leélt éveinek száma a káros szokások és a helytelen életmód miatt jelentősen csökken. Az Egészségjelentés szerint a legfőbb kockázati tényezők (az összes elvesztett egészséges életév részaránya szerint, a legmagasabbtól indulva) a nem megfelelő étkezési szokások (16%), a magas szisztolés vérnyomás (15%), a dohányzás (14%), illetve a magas testtömeg-index (9%), az alkohol- és kábítószerfogyasztás (7%). Ezek mind szerepet játszanak a szív és keringési
rendszer betegségeinek kialakulásában.
A szív és az érrendszer kulcsfontosságú mozgatóereje testünknek. Hazánkban azonban sajnos sok ember esetében alakul ki pitvarfibrilláció,a ritmuszavarok egy gyakori formája, 1 – amikor a szív szabálytalanul, ütemtelenül kezd verni. Ennek előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik, jelenleg az érintettek száma hazánkban eléri a 200.000 főt. 2 A pitvarfibrilláció egyik veszélye, hogy megnöveli a stroke és a szívelégtelenség kialakulásának esélyét is.

Mi a szívelégtelenség?
Amikor a szív meggyengül, és már nem képes elegendő mennyiségű vért szállítani a szervekhez, szívelégtelenségről beszélünk.
Manapság a szívelégtelenség halálozási rátája a rosszindulatú daganatos betegségekével mérhető össze. Magyarországon körülbelül 250-300 000 beteg szenved szívelégtelenségben, és kb. 30-35 000 új beteget diagnosztizálnak évente. A minél előbbi kezelés érdekében fontos a gyors felismerés.
Milyen jeleket figyeljünk magunkon? Előfordulhat, hogy a kamrai működészavar nem okoz
tüneteket, de gyakori, hogy Fáradtság, légszomj terheléskor és lefekvéskor, légszomj, súlyosabb esetben fulladásérzet jelentkezhet. 2 Emellett étvágycsökkenés, puffadás, a has megdagadása, a lábak megduzzadása illetve köhécselés is utalhatnak szívelégtelenségre. 2

Megszívlelendő tanácsok
Életmódváltással és rendszeres szűrővizsgálattal sok problémát lehetne megelőzni vagy kezelni. Az időben felfedezett pitvarfibrilláció – a stroke-ért gyakran felelős szívritmuszavar – felismerhető és sok esetben kezelhető. Már rendelkezésre állnak modern, szájon át szedhető véralvadásgátló készítmények, így a szakorvos által előírt terápiának köszönhetően sok esetben megelőzhetőek a pitvarfibrilláció szövődményei.

 Szokjon le a dohányzásról! A cigaretta és az egyéb dohánytermékek szinte minden szervre károsan hatnak, így a szív-és érrendszerre is. Dohányzók esetében megnő az erek
elmeszedésének, valamint a szívinfarktus veszélye.
 Változtasson étkezési szokásain! Az egészségtudatos életmód egyik alapköve a helyes
táplálkozás. A telített zsírsavak minimális fogyasztása, valamint a zöldségben, gyümölcsben
és fehérjében gazdag étrend segíthet a megfelelő vérnyomás elérésében, a szívbetegségek
és a stroke megelőzésében.
 Mozogjon rendszeresen! Heti legalább 150 percet (napi kb. 20 perc) fordítson aktív
testmozgásra, ennyi ugyanis elengedhetetlen a szervezet fitten tartásához. Otthon,
edzőteremben, szabad levegőn végtelen számú lehetőség van a mozgásra, így mindenki
megtalálhatja a számára megfelelőt.
 Legyen tisztában egészségi állapotával! A magas vérnyomás és a magas koleszterin szint
veszélyt jelenthetnek a szív- és keringési rendszer egészségére. Mérje ezeket az értékeket
rendszeresen, és ne feledkezzen meg az orvosi szűrővizsgálatokról sem!
 Kövesse az orvosi előírásokat! Ma már szerencsére rendelkezésre állnak a szívbetegségek
kockázatát csökkentő, szájon át szedhető készítmények. Ezeket mindig az orvosa utasításai
szerint alkalmazza, akkor is, ha esetleg teljes mértékben panaszmentesnek és egészségesnek érzi magát!
Minél több kockázati tényezőnek kitéve él valaki, annál nagyobb a keringési megbetegedések és cukorbetegség kialakulásának esélye, mely szívelégtelenséggel is társulhat. A csekélynek tartott, kezelésre nem szoruló panaszok esetén is fontos az elővigyázatosság, forduljunk orvoshoz, vizsgáltassuk ki apróságnak tűnő panaszunkat is! Ha azonban már fennáll a szívelégtelenség problémája nálunk vagy családunkban, igyekezzünk az életmódváltásra fektetni a hangsúlyt, illetve felkeresni orvosunkat, akivel beállíthatjuk a legmegfelelőbb gyógyszeres terápiát.
Foglalkozzon szíve egészségével, hogy minél több időt tudjon szíve választottjával eltölteni!