Kezdőlap Zenei élet Nem csak azt tudja, honnan jött, de azt is, hogy hol van...

Nem csak azt tudja, honnan jött, de azt is, hogy hol van – bemutatkozik Lusta Geri első szóló rap projektje, a Sajt

Producerként dolgozott Krúbival, Beton.Hofival, Lil Frakkal, Szendrői Csabával (Elefánt) – nem mellesleg pedig ő 6363 alkotótársa is, akivel a METAMATIKA albumot és a M3T4M4T1K4 című remixlemezt készítették együtt. Először a Lusta Bítekben rappelt, most pedig megszámlálhatatlan feat. után itt van Lusta Geri első szóló anyaga, a négyszámos Sajt EP.

“Ma a hiphop olyan, mint egy sajtpult a diszkontban: leveheted róla a 3 évig érlelt parmezánt, de az előreszelt trappistát is. Utóbbi a nők, drogok, egzisztenciális krízis szentháromságot előemésztve pöröghet a fehér BMW-d lehúzott ablakából, miközben várod a gádzsit Nagykovácsi-alsón, hogy elvidd a mekibe kajálni. Előbbi egy fokkal többet kér, a gondolkodást, mint munkát, a kánon legaljának és legtetejének ismeretét, meg a képességet, hogy befogadd a kettőt együtt” – ez a Sajt esszenciája, amit a Diszkont című trackben érhetünk leginkább tetten (nem véletlen, hogy ehhez készült egy komplexebb visualizer is, amelyben Lusta Geri “bolti előadóként” szerepel majd).

Az EP konzisztens mondanivalóval érkezik: a nyitódal (Snack) a gondolkodás igényének teljes hiányát boncolgatja, mint jelenséget; a Diszkont szerint “mindenki egyre olcsóbb, de minden egyre drágább”. Pár perces egzisztenciális válságot kapunk a Penész és Zsírtól – de tegye fel a kezét, aki semennyire nem tud kapcsolódni az “Istenigazából’ tökmindegy, mit csinálsz / Minden kabát kicsi ránk, a kulcslyukon csak kipisálunk” sorokhoz. A 44Maggi-ban pedig a négy sajt a négy évszak körforgását szimbolizálja: vajon akit idén nyáron széthype-olunk, annak jövőre is ott pörög majd a neve mindenhol, vagy már csak a reszelt Grana Padano-t szórja anyu sajtos-tejfölös tésztájára?

Lusta Geri nem csak szövegírója és egyedüli előadója bemutatkozó EP-jének: ő gitározik, vette fel a teljes anyagot, és saját maga producere is; egyedül a masteringbe szállt be Dexter, azaz Fejér Dániel.

A Sajttal egy picit beleshetünk Lusta Geri fejébe; hogy mit gondol a szerinte uniformizálódott hiphop szcénáról, és hogy hogyan dolgozik akkor, amikor nem kell senkivel kompromisszumot kötnie, és (tőle merőben szokatlanul) ő áll a középpontban.

Az EP elérhető minden digitális platformon, az ASAN és a Virgin Music gondozásában.