Kezdőlap Zenei élet Bartók: 44 duó – Baráti, Kondorosi

Bartók: 44 duó – Baráti, Kondorosi

A nemzetközileg elismert, világjáró magyar hegedűművész: Baráti Kristóf a nagyszerű képességű fiatal hegedűművésznő: Kondorosi Karolina társaságában rögzítette a Hungarotonnál Bartók sorozatát.

Érdekes, ahogyan a zenei világ, amely elismeri ugyan Bartók szólószonátáját vagy a két hegedű-zongora szonátát, periférikusan kezeli a 44 duót. Pontosan olyasféleképpen, ahogyan azt az olyan, eredetileg pedagógiai célzattal írt sorozatokkal is teszi, mint: a „Gyermekeknek”. A „Mikrokozmosz” ugyan nagyobb figyelembe került, hiszen külföldi művészek is játsszák és felveszik, de az elébb említett másik kettőt szinte kizárólagosan a magyar előadók tűzik repertoárra.

Nem véletlen említettem a Gyermekeknek zongorasorozatát, mert ezt tekinthetjük a 44 duó megírása közvetlen előzményének. 1931-ben ugyanis Erich Doflein felkérte Bartókot, hogy új hegedűiskolája számára hangszereljen meg két hegedűre pár darabot a Gyermekeknek című sorozatból. Válaszként a zeneszerző 44 eredeti kompozíciót küldött, 44 remek kéthegedűs miniatúrát, amelyekben csodálatosan ötvözve jelenik meg a falusi hegedülés és a városi virtuóz színpadi hegedülés világa.

Igaz ugyan, hogy a duók eredetileg pedagógiai céllal készültek, és egyenként rövidebb lélegzetűek – de ezzel együtt a Kárpát-medence népi zeneisége és Bartók Béla zsenije éppúgy együttesen van jelen bennük, mint más, sokat játszott nagy műveiben.

Elég csak ténylegesen felkészült előadásokban, esetleg nagy művészek előadásában meghallgatni a két szóló hegedűre komponált 44 duót vagy esetleg pár részletét, és máris kiviláglik, hogy mindössze megközelítés kérdése az: hogy mennyiben pedagógiai, vagy mennyiben koncertdarab ez a sorozat?

Olyan két kiváló szólistával pedig, mint amilyen ezen az új megjelenésen Baráti Kristóf és Kondorosi Karolina, még lemezen is nemcsak hogy feltűnést keltő ritkaság számba megy, hanem szívderítő hallgatni való is lesz a 44 duó. Igazi szép, élvezetes kamaradarab. Ahogyan a tekerőlant, a duda, a furulya, a hosszú síp: és általában a népi hangszerek hangzását és tónusait néha rusztikusan megidézve a két hegedűn egymással felelgetnek, koncerttálnak – az egy nagyszerű és élmény teli pillanatokat alkotó vállalkozás kettejüktől.

De a két művésznek más tekintetben is koncerteken kiérlelt és egzakt képe van Bartók 44 duójáról. Melyek eredetileg nehézségi sorrendbe rendezett sorozatként jelentek meg, de Bartók maga is közölt válogatás-javaslatokat koncerttermi előadásukra. A Hungaroton új felvételén a darabok az előadó két szólista által elképzelt sorrendben, 6 ciklusba rendezve szólalnak meg – a ’Szól a duda’ tétel pedig két változatban is felcsendül.

Komlós József JR