Kezdőlap Zenei élet Beethoven összes szonátája hegedűre és zongorára – Midori és Thibaudet

Beethoven összes szonátája hegedűre és zongorára – Midori és Thibaudet

Egy lenyűgöző – és még a legnagyobb előadók pályafutásában sem mindennapi vállalkozás gyümölcse ez a Warner Classics újdonságaként a napokban megjelent újdonság. A japán hegedűművésznő: Midori és a francia zongoraművész: Jean-Yves Thibaudet Ludwig van Beethoven összes hegedű-zongora szonátáját felvette három CD-s albumára.

Midori majdnem két és fél éve jelentkezett Beethoven hegedűversenyét és két románcát is tartalmazó, nagy érdeklődést kiváltó és elismeréssel fogadott felvételével – most pedig a teljes hegedű-zongora szonátaciklust teszi közzé Beethoventől egy másik komolyzenei sztár: Jean-Yves Thibaudet oldalán.

Természetesen nagy pillanat ez a Grammy-díjas japán hegedűművésznő pályáján – aki köztudottan nagyon fiatalon kezdte el a lemezkészítést és a koncertezést. Még mindig csak ötvenegy éves: tehát pályacsúcsán tart, és remélhetőleg sok kiváló lemez kikerül még a nevével.

De ugyanolyan nagy pillanat Jean-Yves Thibaudet pályáján is, aki tíz esztendővel idősebb Midorinál, és a francia szerzőktől pazar ízléssel kiválasztott előadásai kapcsán ismerte meg a világ. Természetesen e francia lemezei csak kis szeletét képezik nagy ívű pályájának – de valahogyan Beethovent valahogy mintha elkerülte volna eddigi diszkográfiája során.

Beethoven 1790 és 1812 között: tehát 26-tól 41 éves koráig, közel tizenöt évet átölelőn tíz szonátát komponált hegedűre és zongorára. Nem, mondható el, hogy ez a műfaj úgy végigkísérte életét, mint például a vonósnégyesek, vagy pláne a szimfóniák; és két kivételtől eltekintve – a Tavasz és a Kreutzer ilyen – nem is olyan közismertek vagy népszerűek. Ezzel együtt minden hegedűsnek kiemelten fontos – a hallgatónak pedig nagyszerű és izgalmas darabok, melyek a zseniális szerző fejlődését és kísérletező kedvét egyaránt reprezentálják. A sorban találunk háromtételes, négytételes, sőt variációkkal megírt szonátákat is.

Visszatérve a most megjelent teljes Warner sorozathoz, kétségtelen, hogy egy ilyen vállalkozás két olyan világsztár esetében is egészen kiemelkedő és kivételes megjelenés, mint Midori és Jean-Yves Thibaudet.  Tegyük még hozzá, hogy mindezeken túl egy remek tisztelgés is Midori negyven esztendőn átívelő (!!!) professzionális hegedűművészi pályája előtt is! Bizony, Midori mindössze tizenegy esztendősen kezdte el amerikai diadalmenetét a New Yorki Filharmonikusokkal Zubin Mehta személyes meghívására. De ha már itt tartunk: külön érdekesség, hogy aztán Midori éppen Beethoven VIII. szonátájával debütált 1990-ben a Carnegie Hallban.

Egy – sőt két ilyen illusztris pályafutás fontos mérföldköve tehát ez a reprezentatív, három CD-s album-megjelenés. Még akkor is, ha a két közreműködő szólista régi személyes barátsága ellenére konkrét zenei együttműködése viszonylag rövid időre: az utóbbi négy évre tekinthet csak vissza. Mindenesetre itt két kimagasló képességű művész zenél együtt; és ez a felvételeken is szépen visszaköszön: tónusokban, nüánszokban, egymásra figyelésben egyaránt.

Általában elmondható, hogy a felvételek jól átgondoltak és művészileg is kidolgozottak. Nagyon szépek a lassú tételek, és az egész vállalkozás mindvégig annyira érdekes és szórakoztató, hogy egy pillanatra sem éreztem fárasztónak órákig hallgatni. Midori és Thibaudet természetesen másképpen közelíti meg Beethovent, mint a nagy elődeik klasszikus sorozatai – de én mondjuk, pont ezt várom két szuverén világkiválóságtól.

Komlós József JR