Kezdőlap Gazdaság - Turizmus Bort választott Hévíz

Bort választott Hévíz

Március 14-én kiderült melyik pincészet bora viseli egy éven keresztül a 2023-as Város Bora címet. A Hévíz Turisztikai Egyesület szervezésében immáron negyedik alkalommal került kiválasztásra, megújult tematika szerint a címet viselő bor.

Milyen bor lehet Hévíz Város Bora?
 száraz fehér bor
 könnyű, friss, stílusos, ételekhez jól ajánlható
 megfelelő ár-érték aránnyal rendelkezik
 a megelőző 2 évben már szerepelt nemes borversenyen arany vagy ezüst minősítéssel
 szakértők által minősített bor


Kik neveztek végül a megmérettetésre?
Nemcsak helyi pincészetek kapták meg a meghívást a versenyre, hanem a ország számos borászata. Összesen 15 zalai és balatoni borászat mindösszesen 40 tételt nevezett be gasztronómiai ütközetre. 22 szőlőfajta – többek között az Olaszrizling, Savignon Blanc, Ezerjó, Zenit, Pátria, Cserszegi fűszeres -reprezentálta a választékot.


Hogyan, kik és mikor választottak?
A borok zsűrizését 2023. március 14-én a NaturMed Hotel Carbona-ban végezték el. A tételeket először 12 fős szakmai zsűri értékelte Nyitrainé Dr. Sárdy Diána Ágnes, a MATE egyetemi docense vezetésével. A rendezvény fővédnöke Koch Csaba a Magyar Bor Akadémia Elnöke volt. A bor kiválasztása természetesen az ilyenkor megszokott vakkóstolással történt. Ez annyit jelent, hogy a zsűritag részére mindössze az évjárat és fajta adott, azt nem tudták, hogy a bort melyik pincészet készítette. A neves hazai szakemberek egy elektronikus 100 pontos bírálati rendszer segítségével értékelték
a borokat. A pontozás során szoros versenyben 7 tétel került végül a társadalmi zsűri elé, akik ugyanezt a rendszert használva bírálták a borokat.

Ki lett a nyertes?
A Bujdosó Pincészet, 2022-es évjáratú Csomó nevű Sauvignon Blanc bora.

Mi jár a nyertesnek?
Azon felül, hogy egy teljes évig viselheti a megtisztelő címet, lehetőséget kap a 4 napos augusztusi Bor és Gasztrokorzó fesztiválon való bemutatkozásra. A címhez járó díszes okleveleket 2023. április 29-én 17:00– 18:00 óra között a jubileumi Boldog Békeidők rendezvényen adjuk majd át. Megkapja az oklevéllel
együtt a díszes vándorkorsót is, melyre felkerül a díjazott bor neve.


Hol kóstolhatom/vehetem meg?
A nyertes bor persze már forgalomban van, és hamarosan egy speciális díszcímkét is kap. Ezután megvásárolható lesz többek között Hévízen a Tourinform Irodában is.

További információk
Hévízi Tourinform Iroda
Hévíz, Rákóczi u. 2.
Telefonszám: 06 83 540 131
E-mail: [email protected]
Facebook | Instagram | Blog
Jó szórakozást, kellemes időtöltést kívánunk!