Kezdőlap Kiemelt Gyenes Ferenc ikonikus alakja mindig tart meglepetést

Gyenes Ferenc ikonikus alakja mindig tart meglepetést

A Budai utcai Piaccsarnok évtizedek óta jelenlévő kertészének, Gyenes Ferencnek mesterien
kialakított standja, mindig tartogat izgalmas látnivalókat, érdekes tudnivalókat.
Most is belebotlottunk egy nekünk különleges, a kertész számára természetes orchidea
agyagcserépbe, mely már ősrégi találmány, csak nekünk volt új.
Gyenes Ferenc elmondása szerint, eredetileg az orchideákat agyagcserépben árusították. A cserepet vízben megmártották, így azáltal, hogy jól megszívta magát, biztosította a gyökereknek a kellő nedvességtartalmat, nyirkos közeget. A rajta található lukak segítségével pedig könnyedén kitaláltak a léggyökerek a fényre.
A közismert, minden virágboltban könnyen beszerezhető modern, áttetsző falú műanyagcserepeken keresztül az orchidea ugyan megkapja a fejlődéséhez szükséges fénymennyiséget, de ideális számára ez az agyagból készült cserepes forma lenne.
Gyenes Ferenc tulajdonát képezi egy családi ereklye, mely még édesapjáé volt. Ez az agyagcserép valamikor hetven évvel ezelőtt érkezett Ausztráliából egy ajándék orchideával együtt. A cserép a mai napig „üzemel”, egy különleges cattleya orchidea otthona most, mely egyébként eredetileg a dzsungel mélyen, magas fákon él. Ez a szépséges növény egész nyáron ki van akasztva a fenyőfa alá a kertész otthonában. Néha megmártja vízben, majd tavasszal beviszi az üvegházba. Az „orchideák királynője” pedig megajándékozza a gondoskodást évente öt-hat pompás virággal.
Egyébként nem árt megfogadni Gyenes Ferenc tanácsait: kint hagyhatjuk a virágokat egészen 0°C fokig, mert a bimbóképződéshez szükségük van a hidegkezelésre is. Nyáron minden öntözésnél célszerű adni tápoldatot, télen pedig havonta kétszer.
Az orchideák általános gondozása nem bonyolult, de ahhoz, hogy csodás színfoltjai legyenek az otthonoknak, meg kell ismernünk őket.
Puskás Tünde