Kezdőlap fesztivál Helvécia megalakulásának évfordulóját ünnepelte a település

Helvécia megalakulásának évfordulóját ünnepelte a település

Mindenkinek jutott bőségesen az ízletes disznótoros finomságokból szombaton a helvéciai alapítási ünnepen. A nagyközség megalakulásának 131. évfordulójára emlékeztek meg a jó hangulatú eseményen.

Szombaton rendezték meg Helvécián az alapítási ünnepet. Ezen a napon hagyományosan arra emlékeznek, hogy 131 évvel ezelőtt települt be 105 szőlőművelő család a Balaton-felvidékről – a filoxéra szőlőbetegség elől menekülve – a mai Helvécia település területére. A gazdák a Svájcban született Wéber Ede meghívására érkeztek a pusztába, hogy megvalósítsák álmát és virágzó szőlőbirtokot hozzanak létre a homokon.

Az idei alapítási ünnepen dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. Felidézte a múltat, az 1891-es és 1892-es eseményeket, melyek eredményeképp megalapították Helvéciát. Beszédében kiemelte: vannak több százéves múlttal bíró települések, de az az igazán nagy büszkeség, amikor a semmiből teremtenek életét, mint azt tették itt Helvécián is a telepesek. S ez a csoda ma is folytatódik és él, ennek köszönhetően Helvécia ma a megye egyik legdinamikusabban fejlődő települése.

Az ünnepségen adták át az Év Helvécia Vállalkozója Díjat, melyet Kasos József, a Kasosvill Kft. ügyvezetője vehetett át dr. Szeberényi Gyula Tamástól, Thám József alpolgármestertől és Turupuliné dr. Polyák Katalin jegyzőtől.

A műsorban közreműködött Szabó Sándor tárogatóművész.

Az alapítási ünnepen sütögető és sütisütő versenyt is hirdettek. A süteményeket előre elkészítettek a versenyzők, a baráti társaságok és családok pedig helyben sütötték a finomságokat, melyhez az önkormányzat is hozzájárult csapatonként öt kiló hússal. FORRÁS: Sebestyén Hajnalka, BAON.HU/KÉPEK: ARM.