Kezdőlap Kiemelt KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI ÖSSZEFOGLALÓ BÁCS-KISKUN VÁRMEGYÉBŐL

KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI ÖSSZEFOGLALÓ BÁCS-KISKUN VÁRMEGYÉBŐL

A múlt héten a vármegyében két halálos közúti közlekedési baleset történt.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt héten negyvennégy anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.

További kilenc könnyű sérüléssel, valamint három súlyos sérüléssel járó karambol is volt. Ezekben a balesetekben összesen tizenkilenc sofőr és utas sérült. Múlt pénteken, sötétedés után egy gyalogos vesztette életét, őt egy autó ütötte el. Az elsődleges adatok szerint a férfi Kerekegyháza és Hetényegyháza között úgy sétált az úton, hogy nem használt sem láthatósági mellényt, sem bármilyen olyan eszközt, amely az autósok számára könnyebben észrevehetővé tette volna.

Vasárnap délután két személygépjármű frontálisan ütközött Jakabszállás térségében. Az egyik sofőr – jelenleg ismeretlen okból – áttért a szemközti forgalmi sávba, ez okozta a balesetet, amely következtében két középkorú férfi súlyosan sérült, illetve egy 91 éves asszony és egy 66 éves férfi elhalálozott.

Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 1134 fő lépte át; ők legalább 30.000 forint összegű bírságra számíthatnak.

Múlt héten folytatódtak az ittas vezetők kiszűrése érdekében szervezett akciók. A Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság munkatársai pénteken úgynevezett „finn-módszeres” ellenőrzést tartottak, melynek lényege, hogy egy előre kiválasztott helyszínen, több rendőr bevonásával, rövid idő alatt minden arra járó járművezetővel szemben alkoholszondát alkalmaznak. Az ellenőrzés jellemzően az ittas vezetők kiszűrésére korlátozódik, azonban az egyenruhások nem mennek el csukott szemmel más szabálysértések mellett sem. A rendőrkapitányság járőrei egy sofőrrel szemben ittas vezetés miatt, egy másikkal szemben pedig járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűncselekmény miatt tettek büntető feljelentést. Hárman nem használták a biztonsági övet, nekik fejenként 30.000 forint közigazgatási bírságot kell fizetniük.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy hazánkban zéró tolerancia van érvényben, mely a szeszes ital fogyasztásának teljes tilalmát jelenti a gépi meghajtású jármű vezetője részére, a jármű vezetése előtt és alatt egyaránt. Az ittasság vezető baleseti ok, ezért fontos, hogy soha ne üljön volán mögé, ha alkoholt fogyasztott. Ne engedje meg családtagjának, rokonának, barátjának, ismerősének sem, hogy ittas állapotban vezessen!

… hogy mindenki hazaérjen!

Balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság!