Kezdőlap Zenei élet A Metallica visszatér a startvonalhoz: a 72 Seasons egészen a kezdetekig nyúl...

A Metallica visszatér a startvonalhoz: a 72 Seasons egészen a kezdetekig nyúl vissza

„72 évszak. Életünk első 18 éve, ami meghatározza, milyen emberek leszünk. Ebben az időszakban még a szüleink próbálják megmondani, kik is vagyunk mi – később pedig kiderül, hogyan hatottak ránk azok a nézetek, amelyek belengték kamaszkorunk mindennapjait. Felnőtt életünk másról sem szól, csak arról, hogyan éljük újra ezeket a korai tapasztalatokat, vagy hogy hogyan reagálunk rájuk: hogy gyermekkorunk rabjai maradunk-e, vagy inkább megpróbálunk-e új életet kezdeni” – mondja James Hetfield új albumukról, amely a 72 Seasons („72 évszak”) címet viseli.

Hetfield egyértelműen az utóbbit választotta, és ez érződik is a szövegeken: az If Darkness Had A Son-ban a kísértésekről esik szó, a Chasing Light az elvonási tünetekről szól, a Too Far Gone? című dal központi témája pedig az Anonim Alkoholisták egyik alapvetése, amely szerint a józanságot napról napra kell megélni, és minden, szerek nélkül töltött napért hálásnak lenni.

Nem csak a dalok témáit illetően, de a zenében is visszatért a zenekar gyökereihez: a brit heavy metal és thrash erre a lemezre is nagy hatással volt; a 72 Seasons egyfajta Diamond Head hommage (akikről Lars Ulrich többször is elmondta, hogy nélkülük a Metallica sem létezne).

A Metallica tizenkettedik stúdióalbuma elég masszív anyag lett: 77 perc hosszú, 12 dallal. Ezek közül négyet adtak ki előzetesen: a címadó dalon kívül a Screaming Suicide, az If Darknes Had A Son és a Lux Æterna címűeket hallgathatták meg a rajongók. Az ezekhez készült klipeket Tim Saccenti (KORN, Depeche Mode, Yeasayer) rendezte. Egyébként a 72 Seasons összes dalához forgott videó: ezeket vágták össze a zenekar kommentárjaival és színfalak mögötti felvételekkel, hogy elkészülhessen egy egész estés film, amelyet a lemez megjelenésének előestéjén mutattak be világszerte.

A 72 Seasons a Metallica első lemeze a 2016-os Hardwired… To Self-Destruct óta. A produceri székben James Hetfield és Lars Ulrich ült Greg Fidelman mellett, akivel előző albumukon is együtt dolgoztak. (Fidelman egyébként volt már a Slipknot, az Apocalyptica, a Slayer, a Red Hot Chili Peppers, sőt, Adele társa is a stúdióban.)

Az új albumból CD és 140 grammos vinyl 2LP mellett limitált kiadás is készült, a 72 Seasons megjelenésével együtt pedig Hetfieldék új turnédátumokat is bejelentettek. A jegyeladások profitjának egy részét ezúttal is a zenekar által létrehozott alapítvány, az All Within My Hands Foundation kapja majd. A befolyt összeggel karrier- és oktatási programokat támogatnak Egyesült Államok-szerte, valamint jelentős összeget szoktak felajánlani azoknak megsegítésére is, akiknek nehézségük van az élelemhez jutással, vagy valamilyen katasztrófában károsultak.

A 72 Seasons elérhető digitális formában a streaming platformokon és fizikai formátumban a boltokban.

Fotük: Tim Saccenti