Kezdőlap Diákélet Beszámoló a XIV. Robotprogramozó Országos Csapatverseny döntőjéről

Beszámoló a XIV. Robotprogramozó Országos Csapatverseny döntőjéről

2023 április 22-án (szombaton) a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium megrendezte a
XIV. Robotprogramozó Országos Csapatverseny (ROCS) döntőjét a közoktatás 5-8. évfolyamára járó diákok számára.
A versenyre az idei évben 82 csapat nevezett. A hazai szervezésű robotika versenyek közül a kecskeméti a legnagyobb.
A kétfordulós verseny döntőjébe az ország 30 legjobb robotprogramozó csapata érkezett (Debrecenből, Hajdúböszörményből, Sopronból, Miskolcról, Budapestről, Makóról, Kecskemétről, …). A 2010-ben elindított első verseny óta 2019-ig, minden évben nőtt a résztvevők száma. A két év online formájú versenyei ugyan kicsit visszafogták a jelentkezők számát, de egyre több iskola ismeri fel, hogy a jövő mérnökeinek képzését, motiválását a műszaki tudományok felé már kisiskolás korban el kell kezdeni.
Különösen fontos ez most, hiszen Open AI rendszerek (Pl.: Chat GPT) bizonyították, hogy az informatika, robotika vitathatatlanul a XXI. század vezető tudománya. Mindez az oktatás tartalmára és formájára is komoly hatással lesz. Meg merjük kockáztatni azt a kijelentést, hogy a közeljövőben az oktatás egyik legnagyobb kihívása az ilyen mesterséges intelligencia rendszerek tanórán kívüli vagy belüli használatának formája, engedélyezése, beépítése lesz az oktatási tartalmakba. Nem csak a közoktatásban, hanem a
felsőoktatásban is. Ezért szükségesek a kecskemétihez hasonló versenyek, amelyek már az általános iskolás kortól segítik a fiatalok műszaki, informatikai kompetenciáinak fejlődését és jelentős motivációs hatást is hordoznak.
A versenyen MINDSTORMS robotokat kellet a csapatoknak programozni. Egy nagyméretű tesztpályán különböző akadályok és vonalhálózat között kellett a konstrukcióknak manőverezni úgy, hogy megoldják a néha mérnöki és informatikai szempontból sem egyszerű feladatokat. A robotok önállóan működnek, nincs távirányítás. A vezérlő programokat a diákok írják számítógépen, majd a robot már önállóan hajtja végre az
utasításokat. Érzékelőivel képes tájékozódni a környezetében és a külső szemlélő számára már-már intelligensnek tűnő viselkedést is tud produkálni.
Mindezt 5-8. évfolyamos diákok által készített algoritmusok alapján. A jövő fejlesztőmérnökei közül sokan itt voltak a Bányaiban a versenyen, hiszen ezek a diákok valószínűleg a most megszerzett tudásukat és motivációjukat felhasználva az informatikai, mérnöki pályán fognak elhelyezkedni. Az a tudás, amit megszereztek jelentős előnyhöz juttatja őket a későbbi tanulási útjuk során.
A szakmai zsűri egyöntetű véleménye szerint a döntőn szereplő diákok programozói tudása évről-évre jelentősen fejlődik, és olyan absztrakt gondolkodásról és algoritmizálási tudásról tanúskodik, amire az oktatásunknak igen nagy szüksége van.
Nemzetközi összehasonlításban a magyar diákok a robotprogramozás terén felveszik a versenyt bármely más ország hasonló korú diákjaival. Erről győznek meg minket azok a robotika sikerek, amelyeket a közelmúltban több világversenyen értek el diákjaink. A versenyen résztvevő iskolák folyamatosan bővülő köre pedig azt bizonyítja, hogy az eszköz és módszer nem csak néhány kiválasztott iskola hobbija, hanem lelkes és innovatív tanárok irányításával gyökeresen átalakíthatja az informatikaoktatást.
A verseny megrendezésének anyagi finanszírozása az NTP-TMV-22-0042 azonosítójú pályázatból valósult meg, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Nemzeti Tehetségprogram támogatásával.

Kiss Róbert
az országos verseny fő szervezője

Kecskemét, 2023. április 22.

Az országos döntő végeredménye (dobogós helyezések)

  1. 5. évfolyam
    Helyezés Csapatnév Iskola Város
  2. BIG-BAL Bocskai István Gimnázium Hajdúböszörmény
  3. DNLK Tigers Nagy Lajos Király Általános Iskola Miskolc
  4. Untitled 1.0 II. Rákóczi Ferenc általános iskola Győrújbarát
  5. 5Sárkány Fekete István Általános Iskola Bakonysárkány
  6. 6.évfolyam
    Helyezés Csapatnév Iskola Város
  7. BIG-TEAM MAD Bocskai István Gimnázium Hajdúböszörmény
  8. HuckerHackers Bányai Júlia Gimnázium Kecskemét
  9. Núdlifejek Bányai Júlia Gimnázium Kecskemét
  10. Matuka Kálvin Téri Református Általános Iskola Makó

  11. 7-8. évfolyam
    Helyezés Csapatnév Iskola Város
  12. Dirty Blocks Future Generation Club Szombathely
  13. 7-8Sárkány Fekete István Általános Iskola Bakonysárkány
  14. Robokosok Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium Sopron
  15. Csirkés szendvics Bányai Júlia Gimnázium Kecskemét