Kezdőlap Zenei élet Schumann: A négy szimfónia – Barenboim, Staatskapelle Berlin

Schumann: A négy szimfónia – Barenboim, Staatskapelle Berlin

Kiemelt figyelmet keltő új felvétellel jelentkezett a Deutsche Grammophon a legendás karmestertől és kiváló zenekarától: egy szép kiállítású albumba csomagolva kapjuk kézhez Robert Schumann szimfóniáiáit.

Mégpedig a két CD mellett plusz még egy még erőteljesebb térhatást kínáló audió Blu-ray lemezen is meghallgathatjuk Daniel Barenboim vezényletével a Berlini Állami Zenekartól Robert Schumann négy szimfóniáját.

„Történelmileg Robert Schumann volt a XIX. század legfontosabb zeneszerzője.” – nyilatkozta ú albuma kapcsán egy interjúban Daniel Barenboim.

A fentiek fényében nem is meglepő, hogy a legendás zongoraművész és karmester immáron harmadszorra is felvette a teljes Schumann szimfónia-ciklust. Először 1977-ben a Chicagói Szimfonikusokkal; húsz évvel e lemezek előtt pedig az itt is hallható Staatskapelle Berlinnel jelentek meg – melynek élén harminc éven keresztül állt.

A most megjelentetett zeneanyag tehát az immáron 450 éves múltra visszatekintő remek nagyzenekar: a Staatskapelle Berlin második teljes Schumann szimfónia-ciklus felvétele Baremboimmal – mely most a gyönyörűen felújított 280 éves Berlini Állami Opera (Berliner Staatsoper Unter den Linden) kivételes ünnepélyességet sugárzó épületében készült.

De más okból is kivételes alkalmakat rögzítettek ezen a két – illetve három korongon: ez Daniel Barenboim búcsúja zenekarától és operaházától is. Sőt, sajnos valószínűleg talán a lemezhallgatóktól is. Korunk egyik meghatározó zenésze ugyanis tavaly októberben, egy hónappal 80. születésnapja előtt jelentette be a nyilvánosságnak, hogy súlyos idegrendszeri betegséggel küzd, és ezért idén január 31. hatállyal le is mondott a főzeneigazgatói posztról; noha kinevezése 2027-ig szólt volna. Betegsége miatt már a 80. születésnapjára tervezett koncerteket sem tudták megtartani.

Így aztán különösen ünnepélyes alkalom végighallgatni Schumann négy szimfóniáját Daniel Barenboim és a Staatskapelle Berlin 2021-ben rögzített, második közös felvételén. Melyen talán az előző két ciklus minden tapasztalata egyben ötvöződik. Az erő a gyors és a kivételes szépség a lassú részekben; a végig áttetsző zenei szövet és az értelmezés nyűgözik le a hallgatót – valamint a jól kiegyensúlyozott arányok olyan életteli koncertfelvételeken, melyek minden kísérő zajtól mentesen, stúdió minőségben szólnak.

Komlós József JR