Kezdőlap Zenei élet The Weeknd is inspirálta Ellie Goulding új albumát – megjelent a Higher...

The Weeknd is inspirálta Ellie Goulding új albumát – megjelent a Higher Than Heaven

Ellie Goulding elmondása szerint a Higher Than Heaven is egy karantén-album, de másként: segít magunk mögött hagyni az utóbbi pár év nehéz időszakát, hogy végre áthelyezhessük a fókuszt a jövőnkre. A brit énekes-dalszerzőnek ehhez külön motivációt ad kisbabája is, ugyanis a pandémia kellős közepén vált édesanyává, a kettő együtt pedig annyira szürreális élmény volt számára, hogy úgy érzi, a mai napig nem tudta magát teljesen túltenni rajta.

„Azt hiszem, csak szerettem volna pörgős, felemelő popdalokat készíteni, amik a ’80-as ’90-es ’00-es évek zenéit idézik. És úgy éreztem, ideje hátrahagynom előző lemezem, a Brightest Blue éráját is: befelé figyelő és személyes dalok helyett egyszerűbb, mindenki számára befogadhatóakat írni. Ebben pedig most segítségem is volt. Általában nagyon bevonódok a dalok alakításába, most viszont sok mindent hagytam a  producerekre, én pedig azon dolgoztam, amit a legjobban szeretek – a szövegeken és az alapdallamokon” – meséli. Az albumon Greg Kurstin (Sia, Elton John), Jessie Shatkin (Charli XCX, Years & Years), Koz (Madonna, Dua Lipa), és Andrew Wells (Halsey, Yungblud) is együtt dolgozott Gouldinggal, az eredmény pedig magáért beszél. Már az előfutárként megjelent daloknál (By The End Of The Night, Easy Lover, Cure For Love, Let It Die, Like A Saviour) nyilvánvaló volt, hogy Ellie Goulding és csapata elérte a célját, hiszen tökéletes popdalok születtek.

A zene mindig is köponti szerepet játszott az énekes-dalszerző életében, és az évek során rengeteg különböző stílusba és sok más előadó életpályájába ásta bele magát, amelyekből inspirálódott is. „Az album készítésekor a legnagyobb hatással The Weeknd volt rám. A kezdetektől követem a karrierjét, és imádom, ahogy a korai, sötétebb anyagaitól eljutott addig, hogy Max Martinnal dolgozzon együtt, és eköré egy egész perszónát is építsen” – mondja. De szerepel olyan dal is a lemezen, aminek a múzsája Stevie Nicks volt (Like a Saviour) és olyan is, amelyet Janet Jackson vagy a The Knife dalai ihlettek (Cure For Love).

Zenei karrierje mellett Ellie Goulding elkötelezett aktivista is, aki igyekszik felületeit arra használni, hogy felhívja a fiatalabb generáció figyelmét a globális környezeti problémákra, krízisekre. Előző turnéja teljesen műanyagmentes volt és ahol csak lehetett, megújuló energiaforrásokat használtak fel csapatával. Lemezeinél ügyel arra, hogy újrahasznosított és lebomló csomagolóanyagot kapjanak. 2020-ban az Egyesült Nemzetek jótékonysági nagykövete lett, tavaly óta pedig a WWF-fel működik együtt és ugyanebben az évben elnyerte a TIME100 Impact Award-ját is.

A Higher Than Heaven a mai naptól elérhető a streaming platformokon és fizikai formátumban a boltokban.

Fotó: Catie Laffoon