Kezdőlap Kiemelt Bronzérmes a férfi kajaknégyes a szegedi világkupán

Bronzérmes a férfi kajaknégyes a szegedi világkupán

Három érmet szereztünk péntek délután a szegedi világkupán. A Kuli István, Csizmadia Kolos, Nádas Bence, Tótka Sándor alkotta férfi kajak négyes óriási csatában bronzérmet szerzett ötszáz méteren. Para szakágban KL1 200 méteren két magyar érem is született, Suba Róbert a második, Juhász Tamás pedig a harmadik helyen végzett. Férfi K-1 500 méteren Balogh Gergely nyolcadik lett, míg a fiatal női négyesünk bravúros teljesítményt nyújtva bejutott döntőbe, ahol kilencedikként zártak.

Férfi K-4 500m: óriási csata, fantasztikus bronzérem

A Kuli István, Csizmadia Kolos, Nádas Bence, Tótka Sándor alkotta négyes egyértelműen jelezte, hogy jobb lesz, ha mindenki komolyan veszi őket. Az egység a csütörtöki kissé még problémás előfutam után, a pénteki középfutamban csak célfotóval maradt alul a németekkel szemben, ami mindenképpen jó előjel volt a döntőre. Alig két órával később a fináléban is szenzációsan versenyeztek a srácok, a végsőkig csatában voltak a győzelemért, végül a litvánok és a spanyolok mögött harmadikként zártak.

„Nagyon kemény verseny volt, az oldalszél négyesben sok gondot tud okozni. De ilyenkor ezt a feladatot kell megoldani és mi abszolút vettük az akadályt. Nagyon örülünk a bronzéremnek.” – kezdte Nádas Bence.

„Úgy érzem, sikerült kihoznunk magunkból azt a teljesítményt, amely a felkészültségünk jelenlegi szintjének megfelelő. Az előfutam előtt még nagyon izgultam, de aztán a döntő előtt már mondtam a srácoknak, hogy nyugodt vagyok, mert tudom, hogy jók leszünk.” -fogalmazott a K-1 200 méteren olimpiai negyedik Csizmadia Kolos, aki szerint a pálya mindegyik részén van még javítanivalójuk.

„Nem nagyon nézelődtem, ilyenkor nem szabad, mert kiesünk a ritmusból – árulta el a vezérevezős, Kuli István. – Nem pihenünk, megyünk tovább, hétfőn edzés, készülünk tovább. Persze majd kielemezzük ezt a versenyt, de a fő cél az augusztusi, kvótaszerző világbajnokság.” 

A másik magyar négyes, az Opavszky Márk, Fodor Bence, Balogh Gergely, Szendy Maximilián alkotta fiatal hajó nem jutott be a fináléba, a középfutamban hetedikként érkeztek be.
 
Két magyar érem KL-1 200 méteren
 
A délután első magyar érdekeltségű döntőjét para szakágban, férfi KL1 200 méteren rendezték, amelynek mezőnyéből ugyan hiányzott az érettségiző paralimpia bajnok, Kiss Péter Pál (aki amúgy a helyszínen szurkolt honfitársainak), de így is két magyar éremnek örülhettünk. A francia Remy Boulle mögött Suba Róbert ezüst-, Juhász Tamás pedig bronzérmes lett.
 
„Elégedett vagyok, hiszen az év elején vagyunk még, így nagyon sok gyorsító munkát nem tudtunk végezni. – kezdte a futam után Suba Róbert. – Szerintem ahhoz képest amilyen szakaszban vagyunk most az edzésekkel, ez egy jó eredmény, bár hozzá teszem, hogy a rajtom nagyon rosszul sikerült. Azt éreztem, hogy a francia versenyző nagyon elment, a végére szokott elfáradni és ott szoktam megfogni, ez most sajnos nem sikerült. Kajakban és kenuban is készülök, de hangsúlyosabb most a kenu, Kiss Péter Pál uralja jelenleg a para kajakot, így próbáljuk erősíteni másik számot, hogy ott is eredményes tudjak lenni.”

Juhász Tamás megcáfolta a kilences pálya adta nehézségeket, érthetően elégedett is volt a döntő után.
 
„Ahogy álltam be a rajtba kifordított a cél, úgyhogy nem volt egyszerű a kezdés. A rajt ennek ellenére szerintem jól sikerült, még száz méternél egyszer megbillentem, de jól sikerült a pálya. Fél szemmel láttam, hogy középen valakivel megyek és ő húzott, azt nem tudtam a végéig, hogy a Suba Robi az. Összességében elégedett vagyok a pályámmal.”- nyilatkozta Juhász Tamás.

A fiúk mellett még három számban volt magyar érdekeltség para szakágban. Boldizsár Dalma a VL2 200 méteres mezőnyben a nyolcadik helyen ért be. Rozbora András KL-2 200 méteren a B-döntőben hatodik lett.  A női VL3 200 méteres középfutamban Molnárné Tóth Julianna és Licsicsányi Csenge a nyolcadik, illetve a kilencedik helyen végeztek, így ők nem jutottak tovább a szám döntőjébe.
  
Kiváló teljesítményt nyújtottak a fiatalok a világklasszisokkal teli felnőtt mezőnyben
 
Három órán belül háromszor is rajthoz állt Balogh Gergely, kétszer K-1 500 méteren, valamint egyszer K-4 500 méteren is. A már említett négyes mellett, egyesben a heves esőzések ellenére egy nagyon erős középfutamból, a portugál Fernando Pimentát megelőzve másodikként kvalifikálta magát a döntőbe, ahol végül a nyolcadik helyen csapott a célba.
 
„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem csillagokat látok. Fiatal és edzett vagyok szerencsére és jó pályákat tudtam menni. Nyilván ez az eredményen most nem teljesen látszik, ha több időm lett volna regenerálódni, akkor – nem akarok túlozni -, de lehet megcsíphettem volna a dobogót. Bízom benne, hogy a közeljövőben közelebb kerülhetek az élmezőnyhöz. A négyesnél a fiúkkal az előfutam nagyon jól sikerült, a középfutamban kijött megint, hogy ez egy nagyon fiatal egységről van szó, a felnőtt mezőnyben ez később csak a javunkra válhat és reméljük, hogy odaérünk majd a nagyokhoz.” – értékelte a világkupán nyújtott Balogh Gergely.

A férfi K-1 500 méter másik magyarja, Kurucz Levente ötödik helyével a B-döntőbe kvalifikált, ahol harmadikként zárt.
 
Az U23-as korú fiatalokból álló női kajak négyesünk is remekelt. A középfutamból pazar hajrával harmadikként jutottak be döntőbe, ahol már teljesen felszabadultan versenyezhettek. A világklasszis egységekkel teli fináléban végül kilencedikként értek be.
 
„Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült döntőznünk, tapasztalatszerzés szempontjából nagyon jó volt ez nekünk és a szezon elején nagy löketet tud adni a továbbiakra.” – mondta Dráviczki Dóra.
 
„Mindenképpen magabiztosabban álltunk oda ma már, mint tegnap, akkor egy kicsit óvatosabbak voltunk. A középfutamban azt éreztük, hogy tényleg lehetséges ez az A-döntő, ami szintén nagy motiváció volt.” – tette hozzá Rugonfalvi-Kiss Janka.

Nemes Rékát szombaton K-2 500 méteren, Rugonfalvi-Kiss Jankát a K-1 500 méter C-döntőjében, valamint Dráviczki Dórát a kajak mix 500 méter döntőjében láthatjuk még versenyezni a hétvége folyamán.
 
Buday Domonkos C-1 500 méteren a múlt heti válogatón aratott sikere után, most a nemzetközi mezőnyben bizonyíthatott. A középfutamból harmadikként jutott tovább, a fináléban pedig nyolcadik lett.

Domonkos mellett Slihoczki Ádám a középfutamban hetedik lett, amellyel nem sikerült bejutnia a döntőbe.
 
Férfi C-1 200 méteren is Koczkás Dávid és Hodován Dávid is B-döntőzött, előbbi a célba érkezés előtt a berúgásnál borult, így kizárták, míg Hodován harmadik lett.
 
A nőknél Balla Virág és Takács Kincső is szintén lecsúszott az A-döntőről, Virág néhány tizeddel a negyedik, Kincső pedig ötödik helyen végzett a középfutamban. A B-döntőben előbbi második, utóbbi pedig harmadik lett.
 
Női K-1 200 méteren Sólyom Dóra és Szellák Szabina a B-döntőben nyolcadik és a kilencedik helyen zárták a napot.