Kezdőlap Kiemelt Első éles pályája győzelmet ért a Hadvina Dóra, Rendessy Eszter párosnak

Első éles pályája győzelmet ért a Hadvina Dóra, Rendessy Eszter párosnak

Izgalmas csatákkal folytatódott Szegeden az I. Felnőtt, U23 Válogató és Ifjúsági Tájékoztató Verseny második napja. Ezúttal két olimpiai számban rendeztek döntőt, női kajak kettes ötszáz méteren az egy éves kihagyás után visszatérő olimpiai bajnok Hadvina Dóra, Rendessy Eszterrel győzött, míg a királyszámban, vagyis férfi K-1 1000 méteren Hidvégi Hunor ért célba elsőként. Szombaton még további tizenegy számban voltak döntők felnőtt, U23 és ifjúsági korosztályban egyaránt.

A szombati versenyprogram első döntőjét C-1 ötszáz méteren rendezték a férfi U23-as korosztályban. A tegnapi nap döntőihez hasonlóan kiélezett küzdelmet láthattunk, alig több, mint két tizedmásodperc döntött. Buday Domonkos csapott be elsőként, őt követte Koczkás Dávid, majd Kollár Kristóf.

„Egész jónak éreztem a pályát, de lehetne a hajrám még jobb. Annak ellenére, hogy nyertem, van még mit fejlődni, javítani. A júniusi válogatót is szeretném megnyerni, még jobb idővel és hajrával.” – értékelt a döntő után Buday Domonkos.

A délutáni program a férfi K-1 1000 méter fináléjával indult. Mivel az már a hétvége előtt biztos volt, hogy a szegedi világkupán Kopasz Bálint és Varga Ádám indul ebben a számban, így lényegében egy U23-as versenyzőket felsorakoztató döntőt láthattak a nézők, ami viszont az indulók számára válogatónak minősült. A kétszeres ifjúsági világbajnok Hidvégi Hunor elsőéves U23-asként győzelemmel mutatkozott be a korosztályban. Vajda Bence másodikként, Aradi Álmos pedig harmadikként ért célba.
 
„Teljesen kieveztem magam, végig szembeszél volt. A végére teljesen elkötöttek az izmaim, úgyhogy egy nagyon kemény futamon vagyok túl. A többiek idősebbek és erősebbek is fizikailag, ezért egy jól felépített taktikám volt, a végén akartam megnyerni. Alapvetően ötszáz méterre készülünk az edzőmmel, így különösen jó érzés volt, hogy ezer méteren győzni tudtam. A négyes ezzel szemben nem úgy jött össze, ahogy terveztük, idén még csak kétszer sikerült összeülni, emiatt nem is volt meg az az összhang, amit megszoktunk, de dolgozni fogunk ezért, szeretjük ezt az összeállítást.” – mondta Hidvégi Hunor.

A női K-2 500 méteres döntő – hasonlóan a pénteki egyeshez – csak tájékoztató versenynek minősült. Az egy év kihagyás után visszatérő olimpiai bajnok Hadvina Dóra, Rendessy Eszterrel ült össze és magabiztos pályával nyerték a döntőt. Mögöttük a kétszeres ifjúsági világ- és Európa-bajnok Nemes Réka és csapattársa Bakó Olga végzett, harmadikként pedig a Takács Tamara, Csikós Zsóka duó zárt.
 
„Ahhoz képest, hogy ez volt az első éles pályánk, elégedettek vagyunk, bár a vége lehetett volna egy picit jobb. Két hete készülünk a párosra, és maximum két-három alkalommal tudtunk összeülni eddig.” – mondta Rendessy Eszter.
 
„Versenyeznem kell minél többet, attól függetlenül, hogy jó formában vagyok. Több, mint két éve nem versenyeztem egyéniben, ami látszott is, ezért ma a párost mindenképpen meg akartam nyomni. Futamról futamra érzem, hogy kezdek visszatérni, éppen ezért nem voltam elégedett a tegnapi nyolcadik hellyel, a páros ezzel szemben nagy löketet adott.” – értékelt Hadvina Dóra.

Férfi K-1 200 méteren Birkás Balázs meggyőző teljesítménye győzelmet és világkupa indulást is ért. Mögötte Kovács Márk és Keresztes Kristóf Domonkos volt a sorrend.
 
„Sokat készültünk, bár éles pályákat eddig még nem mentem, így éreztem, hogy ez volt az első verseny az évben. Volt bennem drukk és akarás, hiszen rég voltam versenyen és a formám is elég jó most. A tegnapi nap nem úgy indult, ahogy szerettem volna, nem is jött ki minden, ami az edzéseken egyébként bennem volt. A jövő heti világkupán is a mai naphoz hasonlóan szeretném a legjobb formámat hozni. A kétszázas számból pedig szeretnék tovább fejlődni ötszázra, a végcél pedig az számomra, hogy egy magabiztos tagja lehessek akár egy páros, akár pedig egy négyes hajónak.” – mondta Birkás Balázs.

A nap hátralévő része a fiatalokról szólt. Az ifjúsági tájékoztató első szombati döntőjét férfi K-1 1000 méteren rendezték. Az erős mezőnyben végül az ifjúsági világbajnok Kollek Bálint győzött, mögötte Tamás Gergő és Samu Péter állhattak fel a dobogóra.
 
„A rajtnál picit beragadtam, január végén elszakadt egy izom a vállamban, ami most kezd még rendesen helyre jönni és ez nehezített a futam elején. – kezdte Kollek Bálint. A táv közepén az irammal elégedett vagyok, a finisemre pedig tudtam tartalékolni, így sikerült ellépnem a többiektől. Az ezer egyes lesz a fő számom idén, és ehhez mérten alakul majd esetleg a párosban vagy négyesben való szereplésem.

A K-1-et követte a C-1 1000 méter, ahol a párosban kétszeres ifjúsági világbajnok Juhász István győzött. Sikeréhez nem fért kétség, mögötte másodikként Szegi Zsombor, míg harmadikként Lugosi Gergely végzett.

A nap egyik legizgalmasabb döntőjét ifjúsági női C-2 500 méteren rendezték. Mindössze három egység indult, mégis nagyon szoros csata alakult ki. A hajrát a Győre Panna, Benkucs Kira duó bírta a legjobban, szemben az aktuális ifjúsági világbajnok Kiss Ágnes, Molnár Csepke párossal. A dobogó harmadik fokára a Paragi Petra, Matkovics Vanda kettős állhatott fel.
 
„Bár nem a legjobb pályánkat mentük, a rajtunk jó volt, de érezhetően fáradtabbak voltunk, mivel tegnap a felnőttek között is elindultunk. A legfőbb célunk idén a korosztályos világ- és Európa-bajnokságon való sikeres szereplés.” – értékelt Benkucs Kira a győzelem után.

Az ifjúsági korosztálynál maradva női K-1 500 méteren, Szegedi Angelina győzedelmeskedett, Tölgyesi Flóra és Bauer Zita előtt.
 
Az U23-as női C-1 500 méteren a két év után visszatérő Opavszky Réka ért be elsőként, mögötte Csorba Zsófia szerezte meg az ezüstérmet. Réka párostársa, Gönczöl Laura harmadikként ért célba.
 
„Még fel sem fogtam, hogy nyertem és ilyen jó pályát tudtam menni, nagyon jó érzések vannak bennem. A tegnapi páros után úgy álltam oda, hogy nincs veszíteni valóm, hosszú idő után versenyeztem újra és örülök, hogy ennyire sikeres napokon vagyok túl. A fő számunk kiskorunk óta a páros, ezért nagy löket volt, hogy újra összetérdelhettünk Laurával.” – mondta Opavszky Réka.


 U23 férfi C-2 100 méteren a Molnár Csanád, Rumi Gergő egység győzött, nagy csatában maga mögé utasítva a Buday Domonkos, Besenyei Ádám párost. Harmadikként a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid duó végzett.

Szoros csatát hozott az ifik K-2 1000 méteres fináléja is, amelyet a Szulczer-Kovács Lukács, Hízó Zsadány Árpád alkotta páros nyert meg kevesebb, mint három tizeddel Varga Bence és Szabó Levente duója előtt. A bronzérmet itt a Juhász Ádám, Andrássy Dénes kettős nyakába akasztották.
 
A szombati döntők sorát két ifjúsági kenus szám zárta. Férfi C-2 1000 méteren a Szegi Zsombor, Soltész Péter alkotta hajó a hajrában győzte le Pálfalvi Viktor és Gyányi Milán egységét. A C-1 500 méteren pedig Kiss Ágnes magabiztosan húzta be döntőt. Itt Benkucs Kira a második, Matkovics Lili pedig harmadikként ért célba.