Kezdőlap Zenei élet Fülei Balázs: Heritages

Fülei Balázs: Heritages

A Hungaroton gondozásában jelent meg a kimagasló képességű, kecskeméti születésű zongoraművész: Fülei Balázs vadonatúj albuma – melyen Bartók, Ginastera, Kodály, Lutoslawski, Grieg, és Gershwin zongoradarabjait adja elő.

Ismét egyéni szempont alapján állította össze felvételének műsorát Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész, egyetemi docens, a Zeneakadémia kamarazene tanszékének vezetője, a Steinway Artist cím birtokosa.

Most egy nagy szórakoztató kaleidoszkópot hallgathatunk meg hat zeneszerző zongoraműveinek mozaikjaiból. Annyi a közös bennük, hogy az album valamennyi darabja – szorosabban vagy lazábban – kapcsolódik a népzenéhez. A zeneszerzőket megérintette zene örökségük, amelynek talajából új műveik sarjadtak. Így kapcsolódik össze hangjaikban a múlt a jelennel, a közösség zenéje a művészegyéniség megfogalmazásával.   

Ennek alapján a Heritages – azaz Örökségek – címet adta Fülei Balázs új megjelenésének, melyben a népzenei indíttatáson túl az is közös szál, hogy a még XX. században is alkotó, de későromantikus Edvard Grieg 17 parasztdala mellett itt csupa XX. századi zeneszerző szólal meg a kor új hangjain.

A világ zeneszerzőinek a korban sokfelé például szolgáló magyar vonalat Bartók Bélától a Román kolinda-dallamok és Kodály Zoltántól a Marosszéki táncok szólózongorára készült változata reprezentálja. Mellettük a jelen szempontjából szinte kortársnak számító lengyel zeneszerző: Witold Lutosławski Népi dallamok című ciklusát halljuk, valamint Alberto Evaristo Ginastera: Argentin táncok című sorozatát. A lemez lezárásául pedig – ugyancsak az amerikai kontinensről – George Gershwin talán legismertebb művét választotta Fülei Balázs: a Rhapsody in Blue eredeti, a szerző által elkészített szólózongorás változata csendül fel.

Ritka hangulatos lemezt állított össze Fülei Balázs – tele briliáns, életteli és szórakoztató előadásokkal. Melyeket nemcsak örömteli meghallgatni, de kimondottan érdekes felfedezéseket is tartogatnak a nagyszerű képességű zongoraművész elsőrangú előadásaiban.

Fülei Balázs zongoraművész 1984-ben született Kecskeméten. Zongorázni 8 éves korában kezdett, első tanára Katonáné Szabó Judit volt. Széleskörű zenei érdeklődése és előadóművészi kvalitásai már gyermekkorában megmutatkoztak, első szólóestjét 12 évesen adta. Tanulmányait Budapesten, a Bartók Béla Konzervatóriumban folytatta, Eckhardt Gábor és Réti Balázs irányításával.

Zongoraművészi diplomáját 2008-ban kitüntetéssel szerezte meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen (Zeneakadémia), ahol Nádor György, Réti Balázs és Gulyás Márta osztályában fejlesztette tudását. Egyetemi évei alatt háromszor kapta meg a Köztársasági ösztöndíjat. 2009-10-ben a Tel Avivi Zeneakadémián tanult Prof. Emanuel Krasovsky osztályában. 2012 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.

Fellépett Európa szinte valamennyi országában, az Egyesült Államokban, Japánban, Kínában, Indiában, Izraelben és Ausztráliában. 2010-ben Junior Prima díjjal tüntették ki, 2011-ben Artisjus díjban, 2012-ben a The Solti Foundation díjában, 2017-ben pedig Liszt Ferenc-díjban részesült.

(Komlós József JR)

A lemez készítése közben egy rövid filmfelvétel is készült, melynek révén betekintést kaphatunk a munkafolyamatokba és annak hangulatába is: