Kezdőlap Kiemelt LEZÁRTÁK: SOHA NEM ADTÁK FEL

LEZÁRTÁK: SOHA NEM ADTÁK FEL

10465 nap telt el a gyilkosság és a gyanúsított kihallgatása között. A Bács-Kiskun vármegyei nyomozók tudták, hogy egyszer felderítik a történteket.

Sajtótájékoztatón számoltunk be arról még 2022. szeptember 14-én, hogy a megyei rendőr-főkapitányság munkatársai felderítettek egy 1993-ban történt emberölést: aprólékos, évekig tartó nyomozati munka során sikerült feltérképezniük az ügy minden részletét, és végül a technikai eszközök és lehetőségek fejlődése is segített a feltételezett elkövetők beazonosításában. A fontos bizonyíték egy, a helyszínen hagyott cigarettacsikk volt; ez képezte az alapját a 2020-ban újraindított nyomozásnak.

Kiderült, hogy a bűncselekményt két román állampolgár követhette el, ezért ellenük nemzetközi és európai elfogatóparancsot bocsátottak ki. A jelenleg 51 éves férfi bűnelkövető egy romániai börtönben töltötte – és jelenleg is tölti – más ügyben kiszabott szabadságvesztését, így őt nemzetközi bűnügyi jogsegély keretében ideiglenesen szállították Magyarországra. Társát – volt feleségét –, egy jelenleg 52 éves nőt időközben elfogták, és kiadták országunknak; ő jelenleg is hazánkban van letartóztatásban.

A nyomozók nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett elkövetésével gyanúsítják a párost, akik a rendelkezésre álló adatok alapján még 1993. szeptember 30-án az esti órákban bementek egy soltvadkerti asszonyhoz azért, hogy elvegyék a pénzét. A nőt több, a fejére mért ütéssel megölték, majd átkutatták az ingatlant, ahonnan végül nagyobb összegű készpénzzel távoztak.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya mindkét gyanúsított ellen vádemelést javasol. Ennek érdekében az iratokat a napokban átadták az ügyészségnek.