Kezdőlap Kiemelt Ma reggel 8 órakor Kiskunfélegyházán, a magyar westernlovaglás fellegvárában, az alföld szívébentalálható...

Ma reggel 8 órakor Kiskunfélegyházán, a magyar westernlovaglás fellegvárában, az alföld szívébentalálható Fekete Western Lovastanyán kezdetét vette az idei első Országos Bajnokság.

Többféle versenyszámban és kategóriában mérik össze tudásukat a hazai mezőny képviselői. Az esemény rangját emeli, hogy a Reining Rooky kategória Európa-bajnoka, Olach Elica is indul az eseményen,képviselve ezáltal a nemzetközi mezőnyt is. Európa-bajnokoban szerencsére mi magyarok sem szűkölködünk. A kétnapos rendezvényen a nézők találkozhatnak Ledneczki Verával aki Trail kategóriában, valamint Szalontai Zoltánnal aki Cutting kategóriában lettek a kontinens bajnokai. Itt kell megemlítenünk még a teljesség igénye nélkül például Katona Szabolcs 4 NCHA győztest is.
A versenyhétvége a Reining Any Horse Any Rider és a Reining Snaffle Bit Open számokkal vette kezdetét a fedeles lovardában. A szombat délelőtt programjában szerepel még a Ranch Cutting és a Cutting Open is, továbbá a Rench Sorting versenyszámok, valamint a legjobbmobil.hu Jackpot Reining pénzdíjas futama is.
A lovastanyára kilátogató szép számú közönség a látványos programokon keresztül egy nagyon technikás és komoly felkészültséget igénylő sportággal ismerkedhet meg. A különböző kategóriák alapját a Rancheken dolgozó marhapásztorok munkája adja, abból fejlődött ki. A Ranch Sortingban például –ahogy azt a neve is mutatja – a karámban lévő állatokat válogatják, szortírozzák. A megfelelő sorszámú marhát le kell választani a csordáról és egy másik karámba terelni. A Reiningben a lovas egy előre kijelölt
pályát, úgynevezett patternt teljesít. Ez különböző manőverek sorozata ugrásváltásokkal, gyorskörökkel, valamint a Sleiding Stoppal, azaz a csúszó megállással. Itt a ló egy egyenes vágta végén úgy áll meg, hogy a hátsó lábain csúszik a pályán. Ehhez speciális patkóra és talajra van szükség. Látványos kategória még a Spin, a hátsó láb körüli forgás, ami a marhával történő munkának az egyik legalapvetőbb manővere.