Kezdőlap Állati Magyar Cowboy nyert Csehországban

Magyar Cowboy nyert Csehországban

A westernlovaglás magyar fellegvárában a Fekete Western Lovastanyán kerül megrendezésre Május12-től a WLSZ Országos Bajnokság I. fordulója. A Western Lovas Szövetség szervezésében az elmúlt években már több hasonló hazai versenyen, valamint nemzetközi porondon is értek el kiemelkedő sikereket hazánk kitűnő lovasai. Közülük legutóbb Szalontai Zoltán Európa-bajnokunk egyedüli magyar lovasként képviselte hazánkat a csehországi Roupovban megrendezett 4NCHA nemzetközi cutting versenyen. Mr. Scathouse nevű lovával megnyerte a nonpro kategóriát, valamint Big Island lovával a Limited 15.000 amateur kategóriát. A Cutting királyi kategóriának számít a western versenyszámok küzül. Rendkívül összetett versenyszámról van szó, amely a szarvasmarhatartás körüli munkákból alakult ki. A verseny folyamán a lovasnak meghatározott idő alatt egy borjút kell leválasztania a csordáról és azt a továbbiakban távol tartani attól. Ez a versenyszám egy performance vernyszám, melyben a versenyzőnek 2,5 perc áll rendelkezésére hogy megmutassa lova mennyire stílusosan tudja végrehajtani ezeket a feladatokat. Egyetlen hiba is végzetes lehet az eredmény szempontjából.
Ebben a kategóriában egyszerre csak egy versenyzőt pontoznak a bírók, mégis csapatmunkáról van szó. A feladatot 4 lovas segíti. A mozdulatoknál milliméterekről, időben pedig tized és századmásodpercekről beszélünk. Ha egy tizedmásodpercet késik a lovas a mozdulattal, akkor nem segít, hanem gátolja a folyamatot. A versenyszám valódi sportteljesítményét és értékét az adja, hogy a borjú leválasztás után a lónak önmagától kell dolgoznia, a marhát távol tartani a gulyától. Mindehez a lónak és lovasának tökéletes összhangban kell lenniük. Gyors döntésekre és azok méggyorsabb megvalósítására van szükség. A csehországi versenyen Szalontai Zoltán hozta a leggyorsabb és legjobb döntéseket és ezáltal egy újabb sikert szerzett magának, illetve egy újabb elismerést Magyarországnak. A verseny utáni nyilatkozatában elmondta, hogy rengeteg munka van a sikerek mögött. Edzőjének és csapattársainak is sokat köszönhet. Ennek a közös munkának az eredményeként a tavalyi 4. hely után idén a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Elmondta továbbá, hogy nem volt egyszerű a versenyen alkalmazkodni a lovak különböző habitusához. Olykor annyira túlpörögtek, hogy nagy kihívás volt őket kordában, saját magát pedig nyeregben tartani.
Ami pedig a további kihívásokat illeti, Zoltán a májusi kiskunfélegyházi hétvégét is annak tekinti és hasonló sikerekben reménykedik.