Kezdőlap Kultúra Molnár Ferenc: A Pál utca fiúk – Kern András előadásában

Molnár Ferenc: A Pál utca fiúk – Kern András előadásában

A Hungaroton hangoskönyvek sorozata most egy újabb sikerdarabbal folytatódik: a népszerű komikus-színművész: Kern András bő hat órában meséli el Molnár Ferenc: máig élő klasszikusát: A Pál utcai fiúk című regényt.

Joggal mondható el, hogy A Pál utcai fiúk a színpadi szerzőként is világszerte ismert Molnár Ferenc Magyarországon messze legnépszerűbb alkotása. A kicsiktől az idősebb generációig szinte mindenki ismeri könyv alakjában vagy filmről.

A Pál utcai fiúk önmagában a magyar irodalom történetének egy külön siker-sztorija, egy intézményesült legenda – melynek egyes jelenetei a mai magyar nyelvben már, mint önállósult kifejezések vannak jelen: gondoljunk itt csak például a „gitt rágásra”.

Most pedig az egyik legismertebb és legsikeresebb, jelenleg alkotó magyar színművész: Kern András előadásában hallgathatjuk meg.

Kern András színművész, rendező, író, énekes, humorista 1948-ban született Budapesten. Az 1962-es Ki mit tud?-on tűnt fel először paródia-számával, majd három évvel később a Mi lesz? című amatőr filmjével elnyerte a XIII. Országos Amatőrfilm Fesztivál fődíját. 1970-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ezt követően a Vígszínházhoz szerződött, melynek azóta is a tagja.

Nemzedéke egyik legtöbbet foglalkoztatott, legnépszerűbb művésze: kiemelkedő színházi alakításai mellett mintegy 60 filmben és tévéjátékban szerepelt, szinkronhangját az egész ország ismeri, sikeres filmrendező. Számos nagylemeze és a közreműködésével készült hangoskönyv jelent meg. 

Kern András 1978-ban Jászai Mari-díjat, 1988-ban Ajtay Andor-emlékdíjat, 1989-ben Érdemes Művész kitüntetést, majd 1995-ben Karinthy-gyűrűt kapott. 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. 1997-ben az országos Színházi Fesztivál különdíját kapta meg. 2003-ban Kiváló művész elismerésben részesült, és ugyanebben az évben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett. 2007-ben Kossuth-díjjal ismerték el színházi és filmes munkásságát, illetve ugyanebben az évben elnyerte a Páger Antal-díjat is. 2012-ben Harsányi Zsolt-díjat, 2020-ban Ruttkai Éva-emlékdíjat kapott.

(Komlós József JR)