Kezdőlap Régió Pünkösdi gondolatok a katona hősökről

Pünkösdi gondolatok a katona hősökről

Emlékeznünk kell mindazokra, akik életüket adták hazánkért a háborúk, szabadságharcok, forradalmak során. Mondták a Pásztortűz Egyesület által szervezett Magyar Hősök Napi ünnepségen május utolsó vasárnapján, a kiskunhalasi Hősök szobránál. 

Végső István elnök köszöntötte az egybegyűlteket. A Himnusz elhangzása után Monda Margit (Gózon István Irodalmi Kör)  elszavalt egy kimondottan erre a napra írt verset.
Ezt követően Bocskorás Bertalan református elnök-lelkész mondta el ide illő gondolatait. Ratkó József idézettel nyitotta ünnepi beszédében felhívta a figyelmet, hogy a gyászt vették el egy idő után az emberektől. El kell gyászolnunk halottjainkat. Emlékeznünk kell a hősökre, akik az életüket adták. Hozdik Zsolt tompai kanonok plébános a tábori lekészek áldásával emlékezett a kiskunhalasi Magyar Hősök Napján.   

  – Egyesületünk elsősorban az első- és a második világháború áldozataira szokott emlékezni. A mai nap viszont a magyar hősök napja van, így minden háborúban, csatában elhunyt ember emlékére helyezünk el koszorúkat. Egy minden tekintetben különleges szobornál állunk most, hiszen eltérően a többi, magyarországi világháborús emlékhelytől, itt nem katona látható, hanem egy hadiözvegy és egy hadiárva – fejtette ki Végső István elnök, történész.  
A megemlékezés végén a jelenlévők virágokat, koszorúkat helyeztek el az emlékműnél, majd elénekelték a Szózatot. A díszsorfalban idén is ott voltak az együttműködő általános- és középiskolák tanulói nemzeti lobogókkal. A díszsorfalban a hagyományápolókat a Vadkerti Hunok Hagyományőrzők Egyesülete képviselte. 

A programot Kiskunhalas Város Önkormányzata támogatta.

Fotó: Pásztor Gergely, Végső István