Kezdőlap Fejlesztés Újra ránk tekint az angyalszobor

Újra ránk tekint az angyalszobor

Egy megcsonkított sírszobor újult meg a kiskunhalasi régi református temetőben. Sáhó János (1882-1947) egykori főgimnáziumi tanár és felesége – civil kezdeményezésre megújított – sírjánál gyűltek össze május 11-én az emlékezők.

Végső István történész javaslata, iránymutatása mellett a Szilády Áron Gimnázium Öregdiákjainak Baráti Köre vállalkozói segítséggel helyreállíttatta az angyalt formázó sírszobor fejét, ezáltal újra egységes egésszé vált az egykori latin-történelem tanár, Sáhó János síremléke. Az évtizedek óta torzóként látható angyalszobor mellett a sír is megszépült. 

A májusi átadó ünnepségen Dr. Bognárné Nagy Éva egyesületi elnök köszöntötte az egybegyűlteket, és olvasta fel Sáhó életrajzát. Elmondta, hogy az baráti kör mellett a református egyház, pályázati támogatás és sok öregdiák, adakozó is hozzájárult a költségek fedezéséhez. Megköszönte Monda Margit és Pásztor Gergely, a Pásztortűz Egyesület tagjainak segítségét is a sírtábla megújítása kapcsán. 

Komma Mátyás gimnáziumi tanuló Vörösmarty Mihály, Gondolatok a könyvtárban című versét mondta el. A sziládys diákok Andáné Vastagh Andrea tanárnő vezetésével, Darányi Csenge tanuló gitáros kíséretével, Minden mi él csak Téged hirdet című egyházi éneket adták elő. 

Kovács Teodóra lelkész felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon szép összefogás tanúi lehetünk. A figyelmes emberek, a jótékony felebarátaink és a cselekvő civilek együttműködése ilyen remek eredményt tud felmutatni.

Köszönetét fejezte ki a tanár úr lánya, Sáhó Erzsébet is. Mint elmondta a család nem tudta volna felújítani a síremléket. 

Fotó: Pásztor Gergely