Kezdőlap Kiemelt Csárdában Halasról

Csárdában Halasról

A Lajosmizsei Helytörténeti és Kulturális Egyesület meghívására érkezett június 23-án, Lajosmizsére Végső István kiskunhalasi történész, hogy előadást tartson eddigi kutatásairól. A helyi, neves Földeáki Csárda régi épületében gyűltek a résztvevők az eseményre.

Közel 100 tudományos tanulmány 16 könyv szerzője mutatkozott be a Felső-Kiskunságban. Prof. Dr. Kürti László történész, egyesületi elnök mutatta be a telt házas programon Végső István történészt. 

A kutató beszélt a helytörténeti, honismereti, holokauszt, 1956-os, málenkij robot témaköreihez kötődő kutatásairól, könyveiről. 

Végig vette azon településeket, amiket leginkább kutatott (Kiskunhalas, Madaras, Kerekegyháza, Bácsszőlős, Kunfehértó, Kelebia, Mélykút, Kisszállás, Zsana, Tázlár stb.)
Beszélt azon kutatásairól, amik még nem zárultak le. Így egyes települések első- és második világháború áldozatainak névsorairól, vitézek, iskola- és társadalmi szervezetek, gettók, boszorkányok, ellenállás kutatásairól is. Számos kérdés záporozott a hallgatóságtól a kutatóhoz.

Üdvözlettel:
Végső István