Kezdőlap Zenei élet J. S. Bach: 12 és 6 Prelúdium, Invenciók és Sinfoniák – Dobozy...

J. S. Bach: 12 és 6 Prelúdium, Invenciók és Sinfoniák – Dobozy Borbála

A csembaló nemzetközi hírű tanára és nagykövete, Dobozy Borbála Bach-trilógiáját zárja le a kis prelúdiumokat, illetve a két- és háromszólamú invenciókat tartalmazó lemezzel.

Idén 300 éve, hogy Bach befejezte a két- és háromszólamú invenciók komponálását. A koncentrált tételek ereje és varázsa abban is rejlik, hogy Bach képes volt az intenzív érzéseket konstruktív zenei gondolkodással ötvözni.

Ezt az egyszerre transzparens és sűrű kozmoszt mutatja meg új BMC Records lemezén Dobozy Borbála precizitást és költőiséget, ragyogó technikát és életteli karaktereket kiegyensúlyozva. Játéka mentes marad a szélsőségektől és modorosságoktól, miközben egyedi irányt jelöl ki a differenciált előadói praxisok útvesztőjében. Játéka mentes marad a szélsőségektől és modorosságoktól, miközben egyedi irányt jelöl ki.

Egészen elragadó, ahogyan a BMC lemezeinek kimagasló akusztikus élményével végre otthon is meghallgathatjuk felfogását e darabokról. Melyek nem előzmények nélküliek, sőt kiugró sikerekben ágyazódtak meg!

A nemzetközileg is elismert csembalóművész Bach-trilógiájának megelőző része, a Wohltemperiertes Klavier két kötete, a BMC Records történetének legsikeresebb kiadványai közé tartoznak a streaming-platformokon: havonta több mint 60 ezer Spotify-lejátszással.

Dobozy Borbála felsőfokú csembalótanulmányait Zuzana Růžičková vezetésével a pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán kezdte, majd a prágai Zeneakadémián folytatta. A következő években a historikus előadói gyakorlatot tanulmányozta: először a salzburgi Mozarteumban Liselotte Brändle, Nikolaus Harnoncourt és Johann Sonnleitner irányításával. Itt szerezte meg második diplomáját, ugyancsak kitüntetéssel. Ezután még egy évig tanult a zürichi Zeneakadémián Johann Sonnleitner tanítványaként.

1983-ban díjat nyert a belgiumi Brugge-ben rendezett nemzetközi csembalóversenyen.
Kurzusokat tartott Magyarországon, Norvégiában, Németországban, Ausztriában, Fehéroroszországban, Szlovéniában, Szerbiában. 2005-2013-ig a franciaországi Thoiryban évente megrendezésre kerülő „Brillamment baroque” régizenei kurzus tanára volt.
Európa legtöbb országában és az USA-ban koncertezett, rádió-, TV- és lemezfelvételeket készített. Dobozy Borbála művészi tevékenysége középpontjában Johann Sebastian Bach életműve áll: szinte minden csembalóra írt kompozícióját eljátszotta, beleértve összes zenekari és kamaraművét is.

Több magyar zeneszerző – Arányi-Aschner György, Balázs Árpád, Hidas Frigyes és Hollós Máté – komponált számára műveket, így számos ősbemutató fűződik a nevéhez.
A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia habilitált egyetemi tanára, a csembalóosztály vezetője.
Gottlieb Muffat műveit tartalmazó albuma (Componimenti musicali per il cembalo) 1992- ben elnyerte a Hamburgi Német Lemezkritikusok Díját. 
2011-ben Liszt Ferenc-díjat kapott.
2013-ban DLA doktori fokozatot szerzett. Disszertációja „Georg Anton Benda és csembalószonátái” címmel magyar és cseh nyelven könyv alakban is megjelent (Magyar Kultúra Kiadó, 2014 és 2016).
Dobozy Borbála 2019 óta a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának rendes tagja.