Kezdőlap Kecskemét Kada Elek és Lestár Péter terem a felújított Városházán

Kada Elek és Lestár Péter terem a felújított Városházán

A kecskeméti önkormányzat legutóbbi közgyűlésén jelentette be Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, hogy a frissen felújított városháza két tanácskozó terme a Kecskemét életében és fejlődésében kiemelkedő szerepet játszó egykori polgármesterek, Kada Elek és Lestár Péter nevét viselik a jövőben. A teremjelző táblák elkészítésére a Nemzetközi Kerámia Stúdió lett felkérve.
A terveket Sütő Erika és Golovics Ferenc készítette el, a megalkotásukban a stúdió minden munkatársa részt vett. A Nemzetközi Kerámia Stúdió a felújított Városháza patinás megjelenéséhez igazodva készítette el négy helység – Díszterem, Kada Elek Terem (a Díszteremtől jobbra), Lestár Péter Terem (a Díszteremtől balra) és a Látogatóközpont -teremjelző tábláit kerámiából. A táblák tervezésénél és kialakításánál az épületet meghatározó historizáló elemek szolgáltak inspirációként, valamint a magyaros stílusként megjelenő szecessziós virágmotívumok és a homlokzati Zsolnay kerámiabetétek. A táblák színválasztásában a belső térben megjelenő és domináló árnyalatok – a kék, a vörös és a bézs köszönnek vissza.
Szintén a Nemzetközi Kerámia Stúdió alkotóinak keze nyomát dicséri a csütörtöki ünnepélyes avató ceremónián emlékül átadott, korábban a városháza tetejét díszítő eredeti Zsolnay cserepek díszítése. A tetőcserepek egyedi feliratot és grafikát kaptak, melyet 820 fokon égettek rá a tetőcserepek felületére. A dekoráció városháza sziluettje és az ünnepségsorozat szlogenje: „Az én városházám. A tiéd. A miénk.”
A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. – Nemzetközi Kerámia Stúdió
kortárs gyűjteményének darabjai azok a szobrok, amik a napokban kaptak helyet a
Városháza Lechner Ödön Udvarán (díszudvar). Az 1977-ben alapított Nemzetközi Kerámia Stúdió – az országban egyedülálló módon – folyamatosan, egész évben működve biztosít technikailag és szellemileg inspiratív hátteret az alkotóművészek számára. A Nemzetközi Kerámia Stúdió alapítása óta gyűjt kortárs kerámiaalkotásokat. E töretlen elkötelezettség eredményeként a Stúdió kollekciójában jelenleg több, mint 50 különböző ország, 500 művészének, közel 4000 alkotása szerepel, melynek további különlegessége, hogy mind a Stúdióban készült.
A Stúdió a genfi székhelyű Nemzetközi Kerámia Akadémia intézményi tagja.
Kiállított alkotások:
Alexander Zadorin (RUS) – Kompozíció antik stílusban (1994)
Jóna Gudvardardottír (IS) – Álom és valóság között I. (1996)
Jóna Gudvardardottír (IS) – Álom és valóság között II. (1996)
Satoru Hoshino (JP) – Spirál tavaszi hóval (2011)
A tervek szerint a Lechner Ödön Udvaron most kiállított alkotások hosszú távon díszítik majd a felújított kecskeméti Városháza belső parkját.