Kezdőlap Események Magyarország legrangosabb Cutting nemzetközi versenye érkezik Kiskunfélegyházára

Magyarország legrangosabb Cutting nemzetközi versenye érkezik Kiskunfélegyházára

Július első hétvégéjén Kiskunfélegyházán a Fekete Western Lovastanyán rendezik a 4NCHA
versenysorozat aktuális fordulóját. A magyarországi rendezvényt Szalontai Zoltán hívta életre, ezzel egy óriási űrt betöltve Kelet-közép Európában.
A cutting lovas sport egyik fellegvára Olaszország, ahol az elit mezőny előszeretettel méretteti meg magát. Eredetileg a magyarországi cél az volt, hogy ennek az elitnek a közelébe kerüljenek a hazai lovasaink is. Európának ezen a részén nem volt olyan kiemelten rangos nemzetközi verseny, amely lehetővé tette volna, a profik közötti versenyzést, és ezzel együtt a fejlődés lehetőségét, ami magában hordozza az esélyt, hogy felvegyük a versenyt Európa legjobbjaival. Szalontai Zoltán Csehországban, Lengyelországban, és Szlovákiában is komoly kapcsolatokkal rendelkezik, így támogató partnerekre talált
az az ötlete, hogy alapítsák meg Közép-Európa legrangosabb cutting verseny sorozatát, így született meg a 4NCHA kupasorozat. Így már összesen 6 helyszínen rendeznek versenyeket az említett országokban. A következő állomás pedig Kiskunfélegyháza lesz.
A rendezőbizottság elnöke, és egyben a helyszín tulajdonosa, Fekete Benő évek óta azon dolgozik, hogy a western lovas sportoknak impozáns helyszínen, folyamatos infrastrukturális fejlesztésekkel megfelelő otthont tudjon biztosíztani. A birtokon jelenleg is marhatenyésztés folyik, ezért napi szinten élik a cowboyok világát, így lett a magyarországi western legautentikusabb fellegvára.
Fekete Benő felel a verseny nemzetközi színvonaláért, mind az előkészületek terén, mind a nemzetközi szabályok betartásáért. A verseny rendezőség nagyon komoly szakmai hátteret tudhat maga mögött, hiszen többéves tapasztalattal rendelkezik a versenyrendezés területén.
A technikai feltételek biztosítottak, a járulékos szolgáltatásokkal együtt, a lómosó, a bokszok elhelyezése, a jártató útvonalak, a bemelegítőpályák állapota, a pályák talaja. Ezek a feltételek mind biztosítják, hogy rangos és a lovak, valamint a borjak számára is biztonságos verseny legyen.
A szervezők szeretnék azt az életérzést átadni, amit a western lovazás ad, azt a szabadság érzést, azt az esszenciát, amit lovas körökben csak a western tud biztosítani, hiszen a cutting versenyszám is egy mindennapi munkából alakult ki. Egy egyedet le kell választani a gulyától, el kell vágni az útját, hogy ne tudjon visszatérni, erre utal a cutting elnevezés. Egy másik magyarázat szerint el kell vágni azt a láthatatlan köteléket, ami az egyedet a gulyához köti. Ez az egyetlen marhával történő olyan versenyszám,
ahol a lónak önállóan kell dolgoznia, hiszen a marha kiválasztása után teljesen átadjuk neki az irányítást. A két állat olvassa egymás mozgását és ez a koordináció határozza meg, hogy mi történik a pályán. Ebben a kategóriában egyszerre versenyez a ló, a lovas, a borjú, és emelett a marhacsorda is a pályán van. A lovas részéről kifinomult testsúly segítségekre, és apró mozdulatokra van szükség, ugyanis a ló nagyon apró jelekkel dolgozik.
Mindezeken túl az is nagyon fontos, hogy a lónak mennyire kifejlett az úgynevezett „marhaérzéke”. Ezt az ösztönt úgy kell elképzelni, mint egy Border collie-ban a terelőösztön. Van az a Border collie, ami inkább a labdára és a frizbire ugrik rá, és van az, amelyik tereli még a távirányítós kisautót is, hiszen ez az ösztön belülről fakadó.

Végül ne feledkezzünk meg a marhákról se, hiszen nélkülözhetetlen résztvevői a versenynek. A csorda összeállítása külön szakértelmet igényel. Talán meglepőnek tűnhet, de ezek az állatok általában a versenyen találkoznak először lóval, tehát számukra egy teljesen ismeretlen állattal találják szembe magukat. A lovasoknak a cutting előtt körülbelül fél óra alatt kell betanítani a csordát arra, hogy hogyan kell viselkedniük és hogyan kell reagálniuk a ló-lovas párosra. A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy egy nagyon látványos és szórakoztató sportágról van szó, amit a szervezők minél több emberrel szeretnének megismertetni és megszerettetni. Ezért egy kísérő rendezvénye is lesz a versenynek, ami Westen Fest névre hallgat és június 30-án pénteken láthatja a közönség.