Kezdőlap Fejlesztés Megérkeztek az elektromos autóbuszok Zalaegerszeg helyi közlekedésébe

Megérkeztek az elektromos autóbuszok Zalaegerszeg helyi közlekedésébe

Lezárult annak a 11 darab elektromos meghajtású, BYD K9UD típusú autóbusznak a
beszerzési és töltőkiépítési projektje, amely a Zalaegerszegen élő több mint 55 ezer ember számára teszi komfortosabbá a közösségi közlekedést. A nettó 2,1 milliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően a megyeszékhely helyi járműállományának 42 százaléka megújul, és jelentősen csökken a város levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás. Az országban elsőként Zalaegerszegen lehet majd igénybe venni a helyi járatokat – köztük az új autóbuszokat is – ország- vagy vármegyebérlettel.
A Volánbusz a HUMDA Zöld Busz Program támogatásának köszönhetően 2022. április 1-jén 60 darab elektromos autóbusz vásárlásáról írt alá szerződést, melyek közül 11 darab BYD K9UD típusú jármű Zalaegerszeg helyi közlekedésében javítja a személyszállítás szolgáltatási színvonalát, hozzájárulva a fenntartható közösségi közlekedés megteremtéséhez. A BYD Europe B.V. által gyártott e-buszok június elejétől állnak a megyeszékhely utasainak rendelkezésére. A járművek Zalaegerszeg valamennyi autóbusz-vonalán megfordulnak, kényelmes, korszerű, környezetkímélő utazási körülményeket biztosítva.
A projektnek köszönhetően a 26 darabos helyi járműállományból 11 darabot cserél le a közlekedési vállalat, a flotta átlagéletkora csaknem 13 évről 5,7 évre csökken. A beszerzés összértéke nettó 2,1 milliárd forint, amely a Zöld Busz Program több mint 75 százalékos mértékű, vissza nem térítendő támogatásával valósult meg. Az autóbuszok töltőberendezését a Volánbusz konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. építette ki a Volánbusz zalaegerszegi telephelyén.
Az ünnepélyes projektzáró eseményen Dr. Koncz Zsófia, energiaügyi miniszterhelyettes és parlamenti államtitkár elmondta: „a magyar kormány elkötelezett a klímapolitikai célok mellett. 2022 negyedik negyedévében – az egy évvel korábbi szinthez képest – Magyarország a 8. legnagyobb mértékben csökkentette az üvegházhatású gáz kibocsátását. Hazánk a károsanyag-kibocsátást úgy tudta csökkenteni, hogy közben a gazdaság folyamatosan
növekedett. A kormány a károsanyag-kibocsátás további csökkentése érdekében elindította a Zöld Busz Programot. A 2015 óta befolyt kvótabevételek több mint egyharmadát, 80 milliárd forintot pedig az elektromobilitás támogatására fordítottunk. A támogató kormányzati politikának köszönhetően idén áprilisban 70 ezer fölé nőtt a zöld rendszámmal forgalomba helyezett gépjárművek száma, ezzel 2020 eleje óta több mint négyszeresére nőtt a környezetkímélő flotta hazánkban. Magyarország részt kíván venni a járműipar jövőjében, amelynek a gazdasági teljesítmény, a foglalkoztatás és az export szempontjából is meghatározó szerepe van hazánkban. A kormány az önvezető és az elektromos autózásban Európa legjelentősebb kutatás-fejlesztési infrastruktúráját hozta létre Zalaegerszegen – a
ZalaZONE mellé egyre több vállalat és egyetem telepít kapacitásokat.”
Vigh László, Zala vármegye 1. számú választókerületének országgyűlési képviselője
hangsúlyozta: „Az elektromos buszok nemcsak nagy mértékben tehermentesítik a környezetet az emissziótól, hanem jóval költséghatékonyabbak is, mint dízel társaik. Emellett korszerűbb és komfortosabb utazási körülményeket biztosítanak az új járművek. Nagyon örülünk annak mindannyian, hogy a zalai megyeszékhely – a számos, megvalósult, közlekedési infrastruktúra fejlődését szorgalmazó beruházás mellett – újabb, modern autóbuszokkal gyarapodott.”
Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere összegzésként elmondta: „Zalaegerszeg
önkormányzata kiemelten fontos feladatának tekinti a város környezeti állapotának
megőrzését, a klímaváltozás elleni küzdelmet. Az új buszok valóban megfelelnek a város klímavédelmi elképzeléseinek, a 21. századi követelményeknek. Önkormányzatunk és a Volánbusz Zrt. közötti ötéves közszolgáltatási szerződés 2023 végéig érvényes, és szándékunkban áll folytatni a közös munkát. Már a szerződés aláírásakor fontos célként fogalmaztuk meg a járműállomány fejlesztését. A 11 új elektromos busszal 5 évre csökken a zalaegerszegi buszok átlagéletkora, ami az egyik legjobb arány a városok összehasonlításában.”

Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-
vezérigazgatója kiemelte: „Célunk, hogy a város és így a régió lakosai testközelből ismerhessék meg a környezetbarát, kibocsátásmentes járműveket. Az elektromos meghajtású buszok hozzájárulnak ahhoz az európai uniós és magyarországi célkitűzéshez, amellyel 2050-re mind az Unió, mind hazánk klímasemleges hellyé válhat, azaz a nettó szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkenhet. A most Zalaegerszegre érkező 11 BYD márkájú busszal már 98 darabra nőtt a Zöld Busz Programban átadott autóbuszok száma. A közeljövőben összesen további 41 új elektromos meghajtású autóbusz áll majd forgalomba.”
Krenner László, a BYD Electric Bus&Truck Hungary Kft. közép-kelet-európai értékesítési vezetője jelezte: „Fontos esemény ez nem csak Zalaegerszeg, a HUMDA és a Volánbusz, hanem a BYD számára is, hiszen a város a mai nappal felkerül azon települések térképére, amelyek mindennapi forgalomban ismerhetik meg és használhatják az elektromobilitást és társaságunk piacvezető villanybuszát. A BYD az elektromos közösségi közlekedés terén is úttörőnek számít, az e-buszok üzemeltetésében a leghosszabb tapasztalatokkal rendelkezik. Világszerte mintegy 100 ezer, Európában 4 ezer elektromos autóbuszt szállítottunk vagy szállítunk hamarosan megrendelőink részére. A járművek együttesen 130 millió kilométert tettek meg zéró károsanyag-kibocsátással, mintegy 140 ezer tonna szén- dioxidtól mentesítve a környezetet. Bízom benne, hogy buszaink a továbbiakban is sikeresen vizsgáznak a mindennapos üzemeltetés során, a zalaegerszegiek megelégedésére.”

Dr. Pafféri Zoltán, a MÁV–Volán-csoport vezérigazgatója elmondta: „A fejlesztés magasabb színvonalú személyszállítási szolgáltatást, tisztább levegőt és élhetőbb környezetet biztosít a vármegyeszékhely lakóinak, mintegy 652 tonnával, több mint 360 autó kibocsátásának megfelelő mennyiséggel csökkentve a szén-dioxid-terhelést évente. A MÁV–Volán-csoportnál folyamatosan azon dolgozunk, hogy – a buszos és a vasúti szolgáltatási rendszerek, valamint a kapcsolódó menetrendek összehangolását követően – lépésről lépésre valósítsuk meg a tarifaközösséget. Elsőként ez itt, Zalaegerszegen valósul meg teljes egészében: július 1-től az utazók nem csak a helyközi Volánbusz járatokon, de a helyi buszokon is igénybe vehetik az
újfajta ország- és vármegyebérleteket, melyekből már 400 ezer darabot értékesítettünk.”
Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Hazánknak ma már nincs olyan járása, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV–Volán-csoport jármű-fiatalítási programjának keretében – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 2018 óta 2253 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a társaság további 247 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással.
Háttérinformációk a beszerzésről, a járművekről és a zalaegerszegi helyi közlekedésről:
A MÁV–Volán-csoport a fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban az autóbusz-állomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével. A Volánbusz és konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. összesen 100 elektromos autóbusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőberendezések beszerzésére nyújtott be sikeres pályázatokat 2021- ben a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld Busz Programba. Az első negyven, Mercedes-Benz eCitaro típusú jármű 2022 tavaszán állt forgalomba a fővárosi agglomerációban, melyet nyáron és ősszel 12 darab Ikarus 120e típusú
e-busz követett Székesfehérváron. Idén tavasszal további öt megyeszékhelyen összesen 48 BYD K9UD zöldíti a helyi flottát, és kiépült a kapcsolódó töltő-infrastruktúra is. A 11 darab zalaegerszegi jármű mellett Győrbe 13, Egerbe 6, Szegedre 8, Szolnokra 10 elektromos busz érkezik.
A BYD K9UD típusú járművek kéttengelyes, szóló, alacsony padlómagasságú, városi kivitelű autóbuszok. Utas- és vezetőtéri légkondicionálóval, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását. Töltésük normál körülmények között naponta 2-2,5 óránál többet nem vesz igénybe. Egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár 300 kilométert is képesek megtenni.
Zalaegerszeg mindennapjaiban a közösségi közlekedés fontos szerepet játszik, amit jól mutat, hogy a Volánbusz tavaly több mint 7 millió utazásról gondoskodott 27 autóbuszvonalon. A szolgáltatást a társaság 26 autóbusszal és 62 autóbusz-vezetővel látja el, éves szinten csaknem 187 ezer helyi járaton biztosítva kényelmes utazást.
Alternatív meghajtású járművekkel nem csak Zalaegerszegen, hanem Zala vármegye helyközi közlekedésében is találkozhatnak az utasok, ahol március végén 39 gázüzemű autóbusz állt forgalomba. A vármegye teljes flottájának immár 22 százalékát elektromos vagy CNG-üzemű járművek alkotják.
Háttérinformációk a vármegye- és országbérletről
Már 400 ezer darabot vásároltak az utasok azokból az új bérlettípusokból, amelyekkel egy vármegye vagy akár az egész ország területén kedvező áron és korlátlanul lehet utazni 30 napig. Zalaegerszeg az első település, amelynek helyi közlekedésében is igénybe lehet majd venni az ország- és vármegyebérleteket, 2023. július 1-jétől.
A május elsejétől használható ország- és vármegyebérletek kínálatával Magyarországon megvalósult a tarifaközösség: utasaink egyetlen jegytípussal a MÁV–Volán-csoport minden járművén, vonaton, helyközi autóbuszon és a HÉV-en, a GYSEV járatain és júliustól Zalaegerszeg helyi közlekedésében is korlátlanul, kedvező áron utazhatnak az ország, az adott vármegye és a zalai vármegyeszékhely teljes területén. Az új bérlettípusok a MÁV applikációban, a MÁV-START és a Volánbusz jegypénztáraiban, a jegyautomatákból, a Volánbusz autóbusz-vezetőinél és a BKK értékesítési csatornáin is megválthatók.
A vármegye- és országbérletekről az orszagberlet.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

Budapest, 2023. május 31.