Mutatjuk, milyen poharat érdemes választani a legnépszerűbb nyári
italokhoz
Fröccs, koktél, prosecco – ezek a legnépszerűbb nyári
alkoholos italok. De vajon melyiket milyen pohárból érdemes
inni? Mi a pezsgőkehely, honnan kapta a nevét a flute vagy a
„hurrikánpohár”, és miért érdemes kónikus pohárból
fogyasztanunk a fehérbort?
Jó ideje tartja már magát az a legenda, amely szerint a hagyományos,
kehely formájú pezsgőspoharat a pazarló életmódjáról hírhedtté vált
Marie Antoinette kebleiről mintázták. Pedig XVI. Lajos hitvesének
valójában semmi köze nincs a pezsgőkehelyhez – hacsak az nem, hogy
előszeretettel ivott meg reggelente egy-egy pohár pezsgőt. A széles szájú,
coupe pohártípust valójában már a 17. század óta használják, és egészen a
közelmúltig jellemzően ilyen pohárba töltötték a pezsgőt.
Mára azonban a keskeny, magas pezsgőpohár, a flőte vagy flute vált
igazán népszerűvé. Formája miatt tovább meg tudja őrizni a pezsgő
szénsavasságát, ráadásul látványnak sem utolsó, ahogyan a buborékok
felszállnak a pohár aljáról. Az utóbbi években nyári slágeritallá vált olasz
proseccót vagy frizzantét azonban nem pezsgőspohárból érdemes inni.
Számos sommelier azt javasolja, hogy ezeket az italokat szélesebb
pohárból fogyasszuk – így ugyanis több aromát enged ki az ital,
ugyanakkor a buborékok sem szöknek túl gyorsan.
A szesztilalom és a martinispohár
Vita tárgya, pontosan hányféle pohárnak kell lennie egy jól felszerelt
bárban – van olyan mixer, aki 27 különböző típusú poharat használ a
koktélok szervírozásához, otthoni használatra azonban bőven elég
három-négy típus.
Ezek közül a legikonikusabb a martinispohár, amely állítólag az amerikai
szesztilalom idején vált elterjedtté, abból ugyanis gyorsan, lebukás nélkül ki lehetett önteni az italt, ha razziázott a rendőrség. Ennél persze
valószínűbb magyarázat a pohár alakjára, hogy a hosszú szár miatt a
kezünk nem melegíti fel az italt, a széles perem miatt pedig jobban
érvényesülnek az aromák.
Különleges formája van az ún. hurrikánpohárnak is, amely nevét a
Hurricane – eredetileg rumot, maracujaszirupot és citromlevelet
tartalmazó – koktélról kapta. A pohár formája jól passzol a látványos
koktélokhoz, például a kékes színéről ismert Swimming Poolhoz. A nyári
koktélozáshoz ezek mellett már csak egy „csőpohárra” – más néven:
Collins-pohárra – van szükség, amelyben például Mojitót vagy Cuba
Librét szoktak kínálni.
Fröccs! De milyen pohárból?
Nyáron a könnyű fehérborból vagy rozéból készített fröccs is népszerű
ital. Hogy a szokásosnál jobban lehűtött bor és szóda ne melegedjen fel a
kezünkben, érdemes ezt is borospohárban szervírozni, így a bor
illatanyagai is jobban érvényesülnek. A cambridge-i egyetem kutatói
szerint, mivel a borospoharak űrtartalma ma már jóval nagyobb, mint
néhány évtizeddel korábban, akár egy hosszúlépést (1 dl bor, 2 dl szóda)
vagy egy nagyfröccsöt (2dl bor, 1 dl szóda) is szervírozhatunk ezekben.
Ha nem fröccsként fogyasztjuk a bort, érdemes odafigyelni a pohár
formájára is. „Míg a fehérbort kónikus, azaz kúp alakú pohárból
ajánlatos inni, mivel jobban megtartja tartalma aromáját, a vörösboros
pohár nyílása szélesebb, maga a pohár öblösebb, hogy jobban
szellőzhessen az ital. Mindkét esetben elengedhetetlen, hogy a pohárnak
hosszú szára is legyen, ami azért fontos, hogy kezünk melegével ne
emeljük a poharunkban lévő bor hőmérsékletét” – mondja Gündisch
Ágnes, a NobilaCasa lakberendezési üzletlánc ügyvezető igazgatója.
Ha további pohártípusokat böngésznél, és szeretnél hasznos tippeket kapni az
italaid szervírozásához, böngészd a Nobilacasa weboldalán található
tartalmakat!