Kezdőlap Diákélet Neumann 2023 Program

Neumann 2023 Program

Kecskemét sok szempontból gazdag város és meghatározó gazdasága és versenyképessége igazolja, hogy egy életképes hely. Ezért feladata az is, hogy egyetemével közösen 100 km-es körzetben centrális pontként fogja egybe és emelje nemzetközi térbe a gazdasági és kulturális élet szereplőit, amelynek köszönhetően új értékek, meghatározó értékrendek alakulnak ki. Éppen ebben rejlik a Neumann 2023 Program lényege!
A Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumának döntése értelmében 2023-ban Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a kecskeméti egyetem Neumann 2023 Programévet hirdetett. A kezdeményezés célja egy olyan, a Neumanni értékeket és elveket hangsúlyozó programsorozat indítása, amelyben az idei évtől kiemelt színvonalú rendezvények várják a közönséget.
A Neumann János Egyetem különböző szervezeti egységei 64, többségében szakmai eseményt terveztek és koordinálnak a program keretében, például különleges könyv- és filmbemutatókat, sporteseményeket, közönségtalálkozókat, szakmai konferenciákat, irodalmi jellegű pályázatokat, kerekasztal-beszélgetéseket és nemzetközi vásárokon megjelenő kiállításokat.
A Neumann 2023 Programév tavaszi nyitóeseményeként a kecskeméti egyetemen mutatta be könyvét Ananyo Bhattacharya – Egy ember a jövőből – Neumann János élete címmel, amelyet hazánkban is már az év legsikeresebb tudományos könyveként tartanak számon. Neumann munkásságával foglalkozik a program által szintén támogatott Magyar Marslakók című kiadvány is.
Neumann születésének 120. évfordulója alkalmából a kecskeméti egyetemre több konferenciát szervezetek. A jövő közlekedése szakmai rendezvény 3 magyar egyetem közreműködésével jött létre, továbbá a kecskeméti CAMPUS-ra érkezett egy nemzetközi ökológiai konferencia, egy 24 órás logisztikai verseny és különböző programozó versenyek is. Az egyetem országos és nemzetközi cégeket is felvonultató fröccsöntési konferenciáján a közelmúltban bemutatták a Neumann Start
programot melynek célja, hogy a hazai műanyagfröccsöntési iparnak ismét a kecskeméti egyetem legyen a központi képzési helye. Tavasszal sikerrel zárult a Lakiteleki Népfőiskolával közösen meghirdetett Neumann életéről és munkásságáról szóló, kárpát-medencei verseny, amely 12 egyetem részvételével zajlott le.
Az infrastrukturális fejlesztések keretében a kecskeméti CAMPUS „Tőzsdetojásában” létrejött egy az értéktőzsdék működését szimuláló tanterem, amely a legmodernebb pénzügyi ismeretek oktatását szolgálja a Bloomberg informatikai eszközeinek és alkalmazásainak támogatásával. Megnyílt a holografikus terem is, amely a 3D-s tervezésben segíti a diákok munkáját, továbbá átadták a SEM elektro-mikroszkóp termet a GAMF Műszaki és Informatika Karán.
A Neumann 2023 Program szervezői már a nyárra és a következő szemeszterre is készülnek!

Dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral közösen tartott kecskeméti sajtótájékoztatóján Dr. Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, hogy a Neumann 2023 Program előrelépést jelent az egyetem megújuló rendezvényszervezési fejlődése terén. Új szintre emelték az együttműködést a Kecskemét város kulturális programjaiért felelős Hírös Agóra rendezvényközponttal, melynek köszönhetően az egyetem állandó résztvevője és egyben szervezője lesz három kiemelt városi eseménynek is: a Street
Art Fesztiválnak, a ChillZone hétvégéknek és az év végi, hagyományos Adventi Fesztiválnak.
A kreatív iparral való fúzió jegyében az egyetem életre hívja a Neumann Vibes koncertsorozatot, amely a minőségi zenei élet felpezsdítését hivatott szolgálni. A szervezők azt vallják, hogy a Neumann egyetemi polgárságának kikapcsolódásában nélkülözhetetlen elem a kortárs vagy a klasszikus zene, akárcsak a népdal.
A szórakoztatás jegyében az egyetem idén csatlakozott a kecskeméti Jazzfőváros családi fesztiválhoz is.
A Neumann2023 Program kiemelt jelentőségű eseménye lesz a 2023. november 10-re szervezett TEDX John Von Neumann University rendezvény. A világhírű konferencia-sorozatot Magyarországon elsőként rendezheti meg vidéki egyetem. A kecskeméti TEDX népszerűsége már az előadásokra jelentkezők számát illetően is nagyon ígéretes.A Neumann János Egyetem jövőképességét jelzi, hogy országos viszonylatban ebben az intézményben volt a legmagasabb az új jelentkezők száma, új szakok és doktori iskola is indul 2023- ban, valamint új tudásközpontok jöttek létre, amelyek a mesterséges intelligenciával, a megújuló energiákkal, és a védelemipari innovációkkal foglalkoznak.
A hazai programok mellett az egyetem rendszeres szereplője nemzetközi vásároknak és konferenciáknak is. Az elsősorban eurázsiai térségbe szervezett hallgatói kiállításokon nagyszámú látogató keresi a Kecskemétről és az egyetemről szóló információs anyagokat. A Neumann János Egyetem a Neumann 2023 év keretében részt vesz az Egyesült Arab Emirátusokba szervezett COP28 őszi klímacsúcson, ahol bemutatják különleges megújuló energiával üzemelő járműveit.
Összességében kijelenthető, hogy az ország egyik legsikeresebb felsőoktatási intézményében strukturálisan, koncepcióját és a jövőképet illetően is új korszak kezdődött el, amely során a cél az, hogy rövid időn belül egy közepes méretű, 5000 hallgatót kiszolgáló, piaci alapon működő és a körülményekhez gyorsan alkalmazkodni képes intézmény jöjjön létre összhangban az otthonát biztosító város minden működési területével.
A programokra minden érdeklődőt szeretettel vár a kecskeméti Neumann János Egyetem!