Kezdőlap Zenei élet Románcok – Emmanuel Pahud, Eric le Sage

Románcok – Emmanuel Pahud, Eric le Sage

Korunk sztárfuvolistája: a svájci-francia Emmanuel Pahud egy nagyszerű, érdekességeket tartogató albumot vett fel a francia zongorista-sztár: Eric le Sage társaságában.

Érdekes felütése van annak, amikor a nemzetközileg is magasan jegyzett nevű előadók ritkaságokkal jelentkeznek lemezeiken. Saját felfedezéseket tartogatnak, talán intimebb hangulatúan is az ilyen anyagaik, melyekkel a közönség elé állnak.

Emmanuel Pahud és Eric le Sage új Warner-lemeze remek példa erre, és ráadásul olyam – a fuvolarepertoárt is kitágító átiratokról van szó, melyek vélhetően már régebb óta ott lehetnek legalább a ráadás darabok között.

Hiszen itt izgalmas átiratok csendülnek fel kettejük előadásában: fuvolán és zongorán. Mégpedig olyan kisebb kamaradarabokból, melyeket eredetiben a zongora mellett hegedűre, oboára, vagy klarinétra komponált a romantika két nagymestere: Schumann és Mendelssohn.

De az albumot még ennél is érdekfeszítőbbé tették az alkotók azzal, hogy a férfiak mellett megjelennek ikonikus női romantikusok is. Robert Schumann felesége: Clara, és Felix Mendelssohn húga: Fanny is megmutatkozik ezeken a rövid darabokon keresztül – melyek egy részét akár jól is ismerhetjük az eredeti hangszerelésben.

Így aztán Robert Schumann: Három románc és Fantasiestücke című darabjai mellett Clara Schumann: Három románca is elhangzik Emmanuel Pahud és Eric le Sage kettősének előadásában. Mint ahogyan Felix Mendelssohn: F-dúr szonátája mellett Fanny Mendelssohn hat dala is felcsendül fuvolára készített átiratban.

A XIX. századi német romantika hangulatához annyira illeszkedik az átiratok által megjelenített hangszerelés, hogy felmerül a kérdés: miért nem komponált a két kiemelkedő romantikus zeneszerző konkrétan fuvolára – erre a XIX. században rohamosan fejlődő hangszerre? Talán éppen azért, mert a fuvola Böhm általi áttörő fejlesztésének hozadéka és ezáltal játéklehetőségeinek kitágulása csak a század második felében jelent meg?

Mindenestre ez a lemez úgy tűnik, igazságot szolgáltat a fuvolának, ezen nagyszerű előadások által.  Emmanuel Pahud napjaink kiemelkedő fuvolistája, akire már jó ideje, mint Rampal utódjára tekint a zenei világ – végig csúcsformában játszik. Technikája fantasztikus, fuvolahangja lágy és tónusokban lenyűgözőn gazdag.

Méltó társa a jövőre már hatvan esztendős Eric le Sage, aki a zongoraművészek nemzetközi élcsapatához tartozik, és aki ugyan nyitott a felfedezések, és a modern zene felé is – de mégis a romantikus zene: ezen belül is Schumann specialistájaként tartják számon.

Komlós József JR