Kezdőlap Kecskemét Termelői házi kedvenc a Fehérözön paprika

Termelői házi kedvenc a Fehérözön paprika

Pálinkás István bócsai őstermelőt szinte mindenki ismeri a piacon, hiszen lassan
emberöltőnyi ideje árul a Budai utcai piactéren. A palántái is közismertek, évtizedek óta rendszeresen visszajáró vevőkörrel büszkélkedik.

-Létezik-e a temérdek palántája között olyan, hogy kedvenc?

-A Fehérözön paprikát nagyon szeretjük. Tudomásom szerint 1966-ban hozták be a
köztenyésztésbe. Akkor ezt a fajtát úgy tervezték, hogy géppel lehet majd szedni, mert egyszerre érik és alacsony növésű paprika. Mi is több évtizede termesztjük.

-Mit érdemes még róla tudni?

-Nagyon-nagy előnye, hogy a külsejét borító héjszövet vékony, nem bántja az epét. Aki epebántalmakra hajlamos ebből a fajtából nyugodtan készíthet lecsót. Könnyen emészthető vastaghúsú paprika. A növény egyszerre képes 12-14 termést is hozni, a viszonylag kevés leveléhez képest. Sokszor majd elrántja a paprika a termőszárat a ránehezedő teher miatt.
Ami még mellette szól, hogy nem igazán szeretik, sem a bogarak, sem a rovarok, mert a paprika levelei önmaga védelmére ciánt tartalmaznak. Ezért nem kell permetezni. Nem eszi meg a jószágok sem. Az őz is csak belekóstol, de nem legeli le. A nyúl sem szereti, a disznó akkor fanyalodik rá, ha nincs más zöld. A tyúk csak éppen belecsipked, de kárt nem okoz benne. A növények is képesek védekezni a maguk módján.
Pálinkás István őstermelő standja a piaccsarnokhoz kapcsolódó szabadtéren található, amely mindenki számára nyitott. Szívesen megosztja tapasztalatait és látja el tanácsokkal igény szerint az érdeklődőket.
Puskás Tünde