Kezdőlap Kiemelt Virágos Magyarország: június 30-ig pályázhatnak a települések

Virágos Magyarország: június 30-ig pályázhatnak a települések

Budapest, 2023. június 15. – Június 30-ra módosította a nevezési határidőt a verseny
szervezőbizottsága, így további két hét áll az önkormányzatok rendelkezésére, hogy
jelentkezzenek a Virágos Magyarország díjra. Az ország legrégebbi – idén 30.
alkalommal megrendezett – környezetszépítő versenyén a szakmai elismerések mellett 2023-ban újra értékes nyereményekért versengenek a települések virágos közterületei.
A Virágos Magyarország verseny szervezőbizottsága és a Magyar Turisztikai Ügynökség 2023-ban 30. alkalommal hirdette meg környezetszépítő pályázatát, amelyre a nevezési határidő meghosszabbítását követően június 30-ig várják a helyi közösségek jelentkezéseit.
A 30. évforduló fontos mérföldkő az évről évre tömegeket, köztük egyre több
önkormányzatot, polgármestert, és szakmai, valamint civil szervezetet megmozgató verseny életében. Az idén ismét öt kategóriában meghirdetett versenyre országszerte várják a jelentkezéseket, valamint immáron negyedik alkalommal a határon túli magyarlakta települések pályázatait is. A 30. Virágos Magyarország verseny során – ahogy a 25. évforduló alkalmával is – nemcsak jubileumi díjat adnak át, hanem a „felvirágosításra” jelentkező települések egy emlékfát és egy emléktáblát is kapnak ajándékba. A verseny célja változatlanul a kulturált és vonzó településkép támogatása, az új zöldfelületek kialakítása és a természet örökség megőrzésével a helyi életminőség javítása és nem utolsó sorban a turisztikai vonzerő növelése. Ugyanakkor egyre fontosabb szerepet kapnak az értékelésben a fenntartható fejlődés szempontjai, a környezettudatos gondolkodás, valamint a településen élők összefogásának ösztönzése. E célok figyelembevételével alakították ki a szervezők a 2023-as pályázati kategóriákat.
Idén újra lehetőség nyílik tematikus pályázat benyújtására, így keresik többek között a legvirágosabb főteret, az év fasorát, az év óvodakertjét, de kiosztják a „Virágzó közösség” és
„Az év zöld innovációja” díjakat is. Utóbbira a települések olyan egyedi, innovatív
csapadékvíz felhasználási megoldásaikkal nevezhetnek, amelyek a zöldfelületek tudatos gondozására szolgálnak jó példával. Emellett újdonság, hogy ebben az évben a Virágos városi- és faluséták kategóriára is lehet jelentkezni olyan helyi turisztikai programokkal és eseményekkel, amelyek a települések legszebb köztéri zöldfelületeinek színes és élménydús bemutatására törekszenek.
Az idei évben ismét számos meglepetéssel készülnek a szervezők a pályázó városok
számára. A díjak sorában pedig – köszönhetően az Oázis Kertészet és a Magyar
Díszfaiskolások Egyesülete, illetve az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásának – többek között kertészeti utalványok, növények, szakmai tanácsadás és a szervezőbizottsági tagok egyéb díjai is helyet kaptak.

További információ:
www.viragosmagyarorszag.hu
facebook.com/viragosmagyarorszag
www.palyazat.viragosmagyarorszag.hu

A Magyar Turisztikai Ügynökség
A turizmus Magyarország stratégiai fontosságú ágazata. 2022-ben mintegy 100 ezer
vállalkozás működött ezen a területen, amelyekben több mint 400 ezer munkavállaló
dolgozott. Tavaly 14 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a hazai
szálláshelyeken, az ágazat a GDP mintegy 12 százalékát állította elő. A turizmus
versenyképességének erősítése érdekében jött létre 2016-ban a Magyar Turisztikai
Ügynökség, a turisztikai ágazat kormányzati szervezete. Feladata a turizmusfejlesztés
irányítása, stratégiájának meghatározása, a hazai és a küldőországokban folyó szakmai munka koordinációja, az országmárka fejlesztése, belföldi és nemzetközi kommunikációs és értékesítési kampányok lebonyolítása. Az MTÜ a hazai szakmai szervezetekkel együttműködve végzi feladatát, növeli Magyarország turisztikai versenyképességét, és aktívan hozzájárul ahhoz, hogy országunk még vonzóbbá, élményekben gazdagabbá váljon mind a külföldi, mind a belföldi utazók számára. Stratégiai cél, hogy hazánk Közép-Európa vezető turisztikai desztinációjává váljon, valamint, hogy az ágazat GDP-hez való közvetlen
és közvetett hozzájárulása 2030-ra 16 százalékra növekedjen.
További információ: igyutazunk.hu