Kezdőlap Diákélet A Bányais robotika csapat ismét a nemzetközi mezőnyben versenyez

A Bányais robotika csapat ismét a nemzetközi mezőnyben versenyez

2023.06.29-30. között rendezték meg Győrben a World Robot Olympiad nemzetközi kutatási és robotika verseny országos döntőjét. A tét a nemzetközi fordulóba történő kijutás volt. A Nemzeti Döntő kategóriagyőztes csapatai kvalifikálhatták magukat a dániai vagy panamai világdöntőkre.
A World Robot Olympiad világszervezetnek több, mint 80 tagországa van, ahol megrendezik a versenyt. A 80 ország legjobb csapatai mérik össze tudásukat a világdöntőkön.
A Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium 3 fős csapata a Future Innovators kategória senior
korcsoportjában első helyezést ért el, így Magyarországot képviselheti a 2023. szeptember 21-24. között megrendezésre kerülő WRO Friendship Invitational Tournament versenyen a dániai Odense- ben.
A Future Innovators kategóriában az adott év témájával kapcsolatos kutatást kell végezni, amelyhez egy működő modellt is épít a csapat. A kutatást és a modellt a versenyen szakmai zsűrinek kell bemutatni és megvédeni. A verseny nyelve, már a hazai döntőn is angol. A zsűri felkészüléséhez minden csapat előzetesen elkészít egy 90 másodperces videót és egy max. 20 oldalas tanulmányt, amelyben bemutatja a kutatás hátterét, a megoldandó problémát és a létrehozott, működő, robotika megoldásokat tartalmazó modellt. A senior korosztály esetén már elvárás, hogy komoly elméleti
számítások és programkódok támasszák alá a koncepció működését és megvalósíthatóságát. A győztes csapat kutatási témája a Swarm Intelligence (rajintelligencia) témakörbe sorolható. Ezen a területen programozott robotok segítségével modellezik az állatvilágban működő robotrajok viselkedését. Pl. a hangyák, méhek, halrajok esetében figyelhető meg ilyen biológiai mintázat, ahol az egyedek viselkedésmintáiból egy összetett, problémamegoldásra képes raj viselkedésminta jön létre.
A csapat olyan területet választott, amelyre még nincs működő modell. Mini tengeralattjáró rajok térképezhetik fel a vízalatti területeket vagy mérhetik a víz különböző fizikai, kémiai összetevőit. Ez utóbbi vizsgálatoknak nagy szerepe lehet, mert a klímaváltozás és környezetszennyezés hatására a vízben oldott oxigén mennyisége lecsökken, ami pl. tömeges halpusztuláshoz vezethet (illetve már több helyen vezetett is). A kutatásban bemutatott robotrajok előre jelezhetik a vízben bekövetkezett változásokat. Természetesen a csapat által kitalált koncepció még csak modell alapján létezik, de az
elméleti számítások és a működő modell alátámasztják a megvalósíthatóságot.
A csapat kutatásról készült videója (angol): https://www.youtube.com/watch?v=FftJIJ4oIGI
A csapat által írt tanulmány (angol): https://robotprog.hu/PDF/Kutatas/Swarm_Intelligence_EN.pdf
A Bányai Júlia Gimnázium robotika csapatai már ötödik alkalommal jutottak ki a nemzetközi szintérre kutatásukkal. (2015-Katar 15. hely; 2017-Costa Rica 13. hely; 2019-Dánia 3. hely; 2021-online 2. hely)