Kezdőlap Események JAZZFŐVÁROS: a legkulturáltabb családi fesztivál

JAZZFŐVÁROS: a legkulturáltabb családi fesztivál

Ha valaki azt hiszi, hogy Kecskeméten csak homok van és nyáron máshová kell menni nyaralni, téved. A Benkó Zoltán Szabadidőközpontban a Domb Beachnél a tó mellett, fesztiválokhoz ideális füves-fás területen rendezik meg augusztus 3-6. között a régió legnagyobb és sokak szerint legjobb, de mindenképpen legkülönlegesebb szabadtéri klasszikus jazz fesztiválját.

Zenei szempontból kifejezetten a klasszikus (táncolható) jazz jelenti a fesztivál arculatát, de abban a legszélesebb spektrumot fedi le: ragtime, blues, New Orleans-i jazz, dixieland, hot jazz, swing, boogie, sőt egy kis bossa nova és rockabilly is belefér a kínálatba. De a zene csak apropó ahhoz, hogy a közönség jól érezze magát, a teljes kikapcsolódásról tizenhét (!) kísérőprogram is gondoskodik. Családdal, barátokkal ideális, de az egyedül érkezők is jól érzik magukat. Ahogy Freddie, a fesztivál házigazdája fogalmazott: „a leginkább az tetszik benne, hogy milyen szinten összekovácsolja az embereket”.

VII. JAZZFŐVÁROS fesztivál, Kecskemét, 2023. aug. 3-6.:

4 nap, 5 színpad, 10 ország, 120 zenész, 40 óra zene!

A fellépők kivétel nélkül a nemzetközi élvonalba tartoznak. A barcelonai Sant Andreu Jazz Band igazi világszenzáció, a zenekarvezető Joan Chamorro pedagógiai csodája: a 7-20 évesekből álló big band világszínvonalon játszik, minden fesztivál szívesen látott vendégei. A római Emanuele Urso elképesztő virtuozitású dobos és klarinétos, nem véletlenül hívják a swing királyának; Kecskemétre a kvartettjével érkezik. A berlini Jungle Jazz Band tagjai között francia, spanyol, olasz, orosz és német zenészek vannak, s a zenekar a laza New Orleans-i jazznek ugyanúgy nagymestere, mint a lüktető swingnek. A holland Tijn Trommelen Quartet a német Thimo Niesterok trombitással kiegészülve a fiatal generáció legígéretesebb képviselőiből áll, mindannyian többszörös díjnyertesek több földrészen. Kifejezetten swingtáncosok részére alakította ki repertoárját a cseh Swing Kong Dance Orchestra. A magyar zenészek között megtalálható a házigazda zenekar, az eMeRTon-díjas, 38 éves Bohém Ragtime Jazz Band, a dél-amerikai zenét játszó Cafuné, vagy éppen az őrült bulik letéteményese, a Tom White & the Mad Circus és számos más formáció. Fontos része a fesztiválnak a swingtánc, idén kiváló amerikai és osztrák táncosok is ellátogatnak a rendezvényre.

17 féle kísérőprogram

A programkínálat nagyon gazdag: a 40 óra zene mellett az érdeklődők kipróbálhatják a swingtáncot négy, kezdő táncosokat célzó bemutató óra keretében. Lesz veteránjármű bemutató, futóverseny, zenés váltófutás, családi kerékpáros váltó, kvíz-tájfutás, foci- és strandröplabda kupa, sárkányhajózás, labirintuspálya, Decathlon Sportpark, társasjáték sátor, kezes-lábas játszóház, arcfestés, de célbarúgó- és kosárdobó verseny is, s a nyitónapon a már-már hagyományos Oh Yeah Ordibálóversenyre kerül sor.

Napközben a fesztiválbelépővel ingyenesen lehet fürdeni a tóban,  van változatos és viszonylag olcsó étel- és italkínálat (idéntől mindenmentes is), valamint a fesztivál közvetlen szomszédságában kempingezési lehetőség.

Hogyan lehet ingyen is fesztiválozni egy belépődíjas fesztiválon?

A JAZZFŐVÁROS szervezői ragaszkodnak ugyan ahhoz, hogy belépődíjas legyen a rendezvény, de ahhoz is, hogy más fesztiválokhoz képest elérhető árakon lehessen belépőt váltani, sőt a helyszínen a gasztroszolgáltatók is normál áron adják az ételt-italt. Ezzel együtt több lehetőséget kínálnak azoknak, akik ingyen, vagy jelentős kedvezménnyel szeretnének fesztiválozni:

  1. 15 éven aluliaknak (2008. augusztus 6. után születettek) számára a belépés felnőtt kísérettel ingyenes, így családok is könnyebben ki tudnak jönni a fesztiválra.
  2. Középiskolás korosztálytól felfelé lehet önkéntes munkát vállalni a fesztiválon, s napi 3-6 óra munka fejében ingyen fesztiválozni – természetesen fesztiválpólóban!
  3. MOZOGJ ÉS FESZTIVÁLOZZ! – a fesztivál szervezői a futásra, kerékpáros váltóra, focikupára és strandröplabda kupára jelentkezőknek ingyen napijegyet és fesztiválpólót adnak ajándékba, ezzel is népszerűsítve az egészséges életmódot és a mozgást.
  4. Olcsón és féláron: az augusztus 3-i, csütörtöki nyitónapi programra egységesen mindössze 2000 Ft a belépő, péntek és szombaton 21 óra után, vasárnap pedig 13 óra után féláron, 3500 Ft-ért válthatók belépők.
  5. Kedvezmény kecskemétieknek és környékbelieknek: 6000 és 6050 közötti irányítószám alatti lakosoknak a bérlet 20 ezer Ft helyett 15 ezer Ft-ba kerül, a péntek-szombat-vasárnapi napijegyért pedig 7 ezer Ft helyett csak 5 ezret kell fizetniük.

Zöldül a JAZZFŐVÁROS

A környezettudatosságot is fontosnak tartják a szervezők. Már három éve kötelező a fesztiválon a JAZZFŐVÁROS re-pohár használata (aminek a bevezetésekor rögtön közel 50%-kal csökkent a felhalmozott szemét mennyisége). A nagyszínpad előtt hagyományosan farönkökön foglalhat helyet a közönség (persze vannak székek is, idén a tervek szerint bérelni is lehet különleges kinyitható széket). 2023-ban már nincsen nyomtatott műsorfüzet, a honlapon kívül okostelefonos applikáción keresztül értesülhet a programokról, esetleges változásokról a közönség. Így a szervezők ráadásul közvetlenebbül és azonnal is eljuttathatják az aktuális információkat a közönséghez.

Infrastruktúra

A területen mindenről gondoskodnak a szervezők, igaz, hogy az esőhelyszínként is szolgáló sátrak, a színpadok, a hang- és fénytechnika, a kerítések, kordonok, a tánctér, a mozgáskorlátozottak számára is biztosított mellékhelyiségek, az áramellátás, a folyamatos takarítás és kukaürítés, a biztonsági őrzés és az egészségügyi ügyelet a fesztivál költségvetésének mintegy 25%-át felemészti. Viszont így az ország egyik, ha nem a legtisztább, legkulturáltabb fesztiváljával büszkélkedhet Kecskemét.

A szervezésben a rendező JAZZFŐVÁROS Kft. a szponzorokon kívül mintegy 50 partnerrel dolgozik együtt, sokan közülük ingyen járulnak hozzá a fesztivál sikeréhez. A támogatók közül ketten színpadok névadói is egyben: már hagyomány a kamionszínpad, ahol a Cargoport két, hajszálpontosan egymás mellé állított kamionján játszanak a zenekarok, viszont idén debütál a JAZZFŐVÁROSon a Neumann Placc a strandnál, ahol az egyetemi ifjúság fiatalos lendületéhez illő zenékre lehet esténként bulizni – természetesen élőzenére, hiszen a fesztivál egyik legfontosabb alapelve, hogy nem enged be semmiféle gépzenét, sőt, a hangszerek közül is csak teljesen akusztikusan megszólalók jöhetnek szóba.

Hogyan vélekedik a JAZZFŐVÁROSról a közönség?

A legfontosabb visszajelzés mindig a közönségé, a fesztiválra érkezők pedig imádják a fesztivált. Néhány vélemény a korábbi rendezvények kapcsán:

„Nagyon sok fesztiválon és viszonylag sokfélén megfordulok, biztos, hogy számomra ez volt a legjobb fesztivál. Épp elég színpad, szuper és elegendő kiegészítő programok (nem éreztem folyton, hogy lemaradok valamiről, de azt sem, hogy két nap után kezd unalmas lenni), épp elég kaja-pia nagyon normális áron, szuper vizesblokk az utolsó órákban is!!!”

„Családias, laza, élhető, emberi: semmi kényszer, napközben strand, este tánc. Imádtam, maradtam volna még vagy egy hétig.”

„100% minőségi zene! Kulturált közönség. Nagyon jó helyszín. :)”

„A legkulturáltabb zenei fesztivál az országban.”

„Jól szervezett igényes fesztivál, profi előadókkal, remek szabadidős programokkal, igényes gasztro-kínálattal. Kihagyhatatlan!”

„Különleges hangulat egy különleges helyszínen. Fesztivál, strand, bohémság :)”

„Nagyon szimpatikus a környezettudatosság a fesztiválon. Mindig remek a fellépők listája, remek a szervezés. Kisgyermekes apaként nagyon örülök annak, hogy több program van, amely megszólítja a gyerekeket is.”

A VII. JAZZFŐVÁROS fesztivál fellépői:

Sant Andreu Jazz Band (Spanyolország), Tijn Trommelen Quartet (Hollandia), Thimo Niesterok (Németország), Jungle Jazz Band (Németország), Emanuele Urso „King of Swing” & his Quartet (Olaszország), Swing Kong Orchestra (Csehország), Bohém Ragtime Jazz Band, Bohém Trió, Cafuné, Candy Men Duo, Gyárfás István, Jazzleman Quartet, Kőrösi Szürkeverebek Jazzbandája, Lukács Eszter Jazz Core, Nagy Noémi Quartet, Penge Benge Jazz Band, Pocsai Kriszta, Ratty Jazz Band, Tom White & the Mad Circus

A VII. JAZZFŐVÁROS fesztivál támogatói:

Kecskemét Megyei Jogú Város, Miniszterelnökség, Nemzeti Kulturális Alap, Neumann 2023, Logall Kft., Alcufer, ATRA, STE Ingatlan, Cargoport, Phoenix-Mecano, Gépész Holding, KÉSZ Holding, Füredi Kft., Félegyházi Pékség, DECATHLON, Holland Nagykövetség, Osztrák Kulturális Fórum, Cervantes Intézet, AXON, HÉP Zrt., KEFAG, Botond Kft., Microsystem, Beewatec, Termostar, Ames Hungaria Kft., CCEP Kft.

Bővebb információ: www.jazzfovaros.hu

III. JAZZFŐVÁROS jazztábor

A fesztivál előtt, júl. 31. és aug. 4. között a jazz műfaját még csak tanulóknak, sőt a jazzben, improvizációban teljesen járatlan érdeklődőknek is szervez tábort a Kecskeméti Jazz Alapítvány. A jazztábor tanári karát a magyar klasszikus jazz legjobb muzsikusai közül válogatta a szervező Ittzés Tamás. Természetesen idén is az énekesek lesznek a legtöbben, de lesznek zongorista, gitáros, dobos, bőgős és szaxofonos növendékek is, valamint swingtáncot is lehet tanulni három különböző tudásszinten. A középhaladó és a haladó tanfolyamra már a fesztivállal egyidőben kerül sor amerikai is osztrák tanárok vezetésével. A jazztáborra eddig hatvanöten jelentkeztek, de a swingtánckurzusokhoz lehet még csatlakozni. A táncosok között idén külföldi diákok is lesznek majd.

Idéntől a jazztábor helyszíne a Neumann János Egyetem, s a helyszín egyértelműen rangot ad a tábornak, arról nem is beszélve, hogy a légkondicionált termekben igazán kényelmes az oktatás a hőségben. A diákok az egyéni órák mellett jazzelméleti órákon is részt vesznek, s a képzés fontos része a zenekari gyakorlat és az esti közös örömzene is. A jazztábor legjobb produkcióit a JAZZFŐVÁROS közönsége is meghallgathatja a fesztivál két első napjának nyitányaként.

A jazztábor tanárai:

Bolba Éva (ének), Farkas Péter (bőgő), Gyárfás István (gitár, zenekari gyakorlat), Ittzés Tamás (táborvezető, jazz formatan, jazz harmóniatan), Korb Attila (zongora, szaxofon), Lukács Eszter (ének), Mudrák Mariann (hangképzés), Nagy Iván (zongora), Pocsai Kriszta (ének), Rieger Attila (gitár, zenekari gyakorlat)

Swingtánctanárok:

Hibály Mónika (lindy hop, szóló jazz), Pirovits Árpád (body percussion, sztepp), Sápi Viktor (lindy hop), Dominik Knoll & Nora Locher / Ausztria (lindy hop, aerial), Jenna Applegarth / USA (lindy hop, szóló jazz) & Tobias Koelbl / Ausztria (lindy hop), Ellen Marek / USA (lindy hop, szóló jazz, sztepp)

A III. JAZZFŐVÁROS jazztábor támogatói:

Nemzeti Kulturális Alap, Neumann János Egyetem