Kezdőlap Események Makulátlan négyesek, 8 aranyérem az első döntős nap termése

Makulátlan négyesek, 8 aranyérem az első döntős nap termése

Elérkeztünk az olaszországi ICF ifjúsági, U23 világbajnokság első döntős napjához, a program során mind a tizennyolc A-döntőben szurkolhattunk a magyar egységeknek. Remekeltek fiataljaink, összesen 8 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzérem született a pénteki finálékban. Kiemelendő, hogy mindkét korosztályban, mind a női mind a férfi kajakosok négyes versenyét a magyar egységek nyerték. Az ifjúságiaknál női C-2 500 méteren megvédte világbajnoki címét a Kiss Ágnes, Molnár Csepke páros, míg a hatodik arany Zagyvai Borka nevéhez fűződik U23 C-1 1000 méteren. A délutáni program során pedig mix váltó K-2 és C-2 5000 méteren is a magyar hajók érkeztek be első helyen.

Ettől jobb kezdést nem is kívánhattunk volna! Az auronzói korosztályos világbajnokságon a magyar csapat kiváló teljesítménnyel, már az első döntős napon 15 érmet szerzett. Már a déli órákban tartott eredményhirdetések során összesen hatszor csendült fel a magyar himnusz, ebből öt alkalommal olimpiai számban aratott sikernek örülhettünk. 

Négyeseink egyenesen taroltak, hiszen mind az ifjúsági, mind az U23-as korosztályban férfi és női vonalon is a mi egységeink diadalmaskodtak. Címvédés született ifjúsági női C-2 500 méteren, Szeged után, Auronzóban is szenzációs versenyzéssel lett aranyérmes a Kiss Ágnes, Molnár Csepke alkotta kenu páros. A nap hatodik aranyérmét Zagyvai Borka szerezte. A váci kenus elsőéves U23-asként győzött a női kenusok egyik legkeményebb számában, C-1 1000 méteren. 

A délelőtt során további hét dobogós helynek is örülhettünk az ifjúságiaknál Juhász István és Sárkány Réka C-1 1000 méteren, a Szegi Zsombor, Soltész Péter páros pedig C-2 1000 méteren lett második. U23-ban az Opavszky Réka, Gönczöl Laura egység is ezüstérmes lett.

A magyar küldöttség első érmét az U23-as Fodor Nicholas, Horváth Márton páros szerezte, C-2 1000 méteren a harmadik helyen értek célba. Ugyancsak bronzérmes lett U23 K-2 1000 méteren a Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás egység, valamint ifjúsági korosztályban a serdülőkorú Gazdag Marcell, Mircse Zoltán kettős.

A péntek délutáni program leginkább előfutamokról, illetve ifjúsági korosztályban egy debütáló szám két döntőjét rendezték Auronzóban. Ifjúsági mix váltó ötezer méteren naná, hogy kajakban és kenuban is magyar siker született!
 

Az idei korosztályos világbajnokságon először rendezték meg a mix váltó ötezer méteres számokat, amelynek lényege, hogy kajakban és kenuban egy férfi, illetve egy női versenyző 1250 méterenként váltja egymást. A szám pikantériája, hogy a váltást a futószakasz során teszik meg a versenyzők. 



Az új szám első két ifjúsági világbajnok váltója nem is lehetett más, mint Magyarország. Kenuban Lugosi Gergely és Benkucs Kíra indult magyar részről, míg kajakban Kaed Ádám Said és Debreczeni Lora Szkarlett állt rajthoz. Mindkét egység győzelemmel zárta az ötezer méteres váltó versenyt, ezzel megszerezték a magyar csapat hetedik és nyolcadik aranyérmét is.



A délután során egyébként öt előfutamban is érdekeltek voltunk. Női U23 C-1 200 méteren Horányi Dóra alig három tizedmásodperccel lemaradva kínai ellenfelétől második lett előfutamában, azonban ez is elég volt az egyenes ági döntőhöz. 

Ugyanebben a számban az ifjúságiaknál Kiss Ágnes ott folytatta, ahol délelőtt az ötszáz páros döntőjében abbahagyta: futamát könnyedén megnyerve jutott be a döntőbe.

Csikós Zsóka U23 K-1 500 méteren is bemutatkozott. A négyessel délelőtt világbajnoki címet szerző kajakos úgy állt oda előfutamához, hogy ebben a számban nem lehetett egyből döntőbe jutni. Az első erőpróba így is jól sikerült, bolgár vetélytársa mögött másodikként zárt és készülhet a szombati középfutamra. 

Ifjúsági K-1 500 méteren a hölgyeknél Szegedi Angelina, a férfiaknál pedig Kollek Bálint is futamgyőzelemmel zárt, mindketten a középfutamban folytatják.

Ugyanebben a számban és korosztályban Opavszky Márk is futammásodikként kezdett, de itt is minden továbbjutónak jelenése lesz a középfutamokban is.

Szintén U23-ban a kenus Kollár Kristóf harmadik lett a C-1 500 méteres előfutamában, ami szintén középfutamos folytatást jelent.