Kezdőlap Hírek Nem az Érdre ledobott “atombomba” miatt állt földbe az ingatlanpiac a városban,...

Nem az Érdre ledobott “atombomba” miatt állt földbe az ingatlanpiac a városban, de nem tett jót neki

Csak tovább rontotta az egyébként is rendkívüli módon lelassul érdi ingatlanpiac helyzetét a változtatási tilalom elrendelése, mivel fokozta a vevők és az eladók egyébként is meglévő bizonytalanságát. A szakértő szerint viszont az még nem fog megoldani minden problémát, ha ezen az időszakon túl leszünk.

Érden nagyon lelassul az ingatlanpiac az elmúlt hónapokban, a helyzetet pedig tovább nehezíti az, hogy változtatási tilalom is életbe lépett a városban, így bizonytalan ideig még értéknövelő beruházásra sem kerülhet sor ingatlanoknál. Mindez egészen addig tart, amíg el nem készül az új építési szabályzat, ami lehet néhány hónap vagy akár néhány év, mindenesetre biztosan nem lehet tudni – mondta Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője.

A lépésre egyébként azért volt szükség, mert Érd lakossága valamivel több mint 30 év alatt közel kétszeresére duzzadt, miközben ennek kiszolgálásához már 15 éve nincs meg a megfelelő infrastruktúra. Ráadásul az önkormányzatnak nem nagyon maradtak más eszközei a korlátozásra, csak egy ilyen drasztikus megoldás. A változtatási tilalom ugyan legfeljebb három évig maradhat hatályban, ez azonban az ingatlanpiac szempontjából meglehetősen hosszú idő.

Mint Hártó Regina rámutatott, a lépés közvetlen hatása, hogy akadt olyan ügyfél, aki úgy döntött, hogy mivel most felesleges próbálkoznia telke eladásával, így inkább felfüggeszti az értékesítést. Legalábbis addig, amíg ki nem derül, miként alakulnak a szabályok. Így most teljes a bizonytalanság, igaz, már ezt megelőzően sem álltak sorba a vevők – tette hozzá a szakértő.

A meglévő újépítésű ingatlanok vásárlásával ugyan ki lehetne kerülni ezt a problémát, ugyanakkor ezek iránt rendkívül csekély az érdeklődés, főleg azért, mert újépítésű ingatlant szinte mindig hitelre és támogatással vásárolták meg a vevők.

A legnagyobb hatással egyébként a “hitelesek” számának csökkenése volt a piacra: a korábbi töredékére estek vissza a magas kamatok miatt a hitelfelvételek, márpedig korábban a legtöbb vevő – különösen az újépítésű ingatlanok piacán – hitelt használt fel ingatlanvásárlásához Érden.

Az eladók is észlelik az érdeklődés megszűnését, így az ingatlanközvetítő szavai szerint mintha kezdenének egy kicsit “nyitottabbá válni” az ingatlanközvetítők iránt, azaz egyre inkább hajlanak arra, hogy igénybe vegyék a segítségüket az eladásnál.

vevők azonban inkább csak érdeklődők, és legfeljebb annyi pozitívumot látni az elmúlt hónapokban, hogy mintha több érdeklődő jelent volna meg a piacon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tranzakciók száma is emelkedne, inkább csak tapogatóznak mind a két oldal részéről.

Ráadásul az is jellemző, hogy amikor végre eljutnak a felek az adásvételig, sokszor pont akkor torpannak meg, hol az árra, hol a helyzetre hivatkozva. Olykor a vevők, olykor pedig az eladók gondolják meg magukat, mindenesetre nagyon komoly bizonytalanság érzékelhető – hangsúlyozta Hártó Regina.

Az ugyanakkor nem jellemző, hogy az árak csökkentésével próbálnák megfogni a tulajdonosok az eladókat, kivéve, ha valaki tényleg nagyon motivált, és valóban szeretné eladni az ingatlanát. A legtöbben azonban még mindig úgy állnak hozzá az árazás kérdéséhez, hogy “nem kell árat csökkenteni, ha lesz ajánlat, akkor majd engedek”. Hártó Regina szerint ez a stratégia nem nagyon működik.

A vevői oldalról hatalmas – tehát nem 5-10 százalékos – alkukkal próbálkoznak, előfordult olyan, hogy 42 millió forintos diósdi telekre az érdeklődő 30 milliós vételi árat mondott be. Ez viszont szintén nem kedvez a sikeres eladásnak, mert ilyenkor elég messze kerülnek egymástól az álláspontok, és csak lassan vagy egyáltalán nem tudnak közeledni egymáshoz.

Leginkább egyébként az olcsó ingatlanok azok, melyekre mutatkozik némi kereslet, de azt nem lehet állítani, hogy ha felbukkan egy alacsony ár, akkor arra egyből lecsapnának a vevők – jegyezte meg az ingatlanközvetítő.

Minden téren a bizonytalanság érezhető tehát, amit csak tovább fokoz Érden a bevezetett változtatási tilalom, és főleg az, hogy nem tudni, ennek mikor lesz vége, és mi várható utána. Ha esetleg a helyzet ebből a szempontból rendeződik, akkor sem valószínű, hogy nagyon felpörögne a piac, ahhoz ugyanis az kellene, hogy újra beinduljon a hitelezés, alacsonyabbak legyenek a hitelkamatok. De, hogy ez mikor következik be, szintén kérdéses, egyelőre mindenki csak találgat – tette hozzá a Balla Ingatlan szakértője.

06-30-9918-509
[email protected]

A 22 éves Balla Ingatlan a legidősebb ingatlanközvetítő hálózat a hazai piacon, a magyar tulajdonban lévő vállalkozást 2000-ben alapította Balla Ákos. A közel 50 irodával rendelkező vállalkozás Magyarország négy legnagyobb ingatlanközvetítő hálózatának egyike. A cégcsoport munkatársainak száma közel 200.

Balla Ingatlan

http://ballaingatlan.hu

Balla_Ingatlan_szlogen_szines.jpg